Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Λ.Α.Σ: Τοποθέτηση στο Δ.Σ για το πρόγραμμα «Ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού»



 
Ικαρία, 28 Ιουνίου  2011
Κύριε Δήμαρχε / Κυρία πρόεδρος                        
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ
    Έχοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτές τις ημέρες σε ολόκληρη την χώρα σχετικά με την διαδικασία ψήφισης στο κοινοβούλιο του περίφημου «μεσοπρόθεσμου προγράμματος» και τις δικαιολογημένες αντιδράσεις από την πλειονότητα των εργαζομένων της χώρας, πιστεύουμε πως είναι το λιγότερο άστοχη η επιλογή σας -αν όχι προκλητική- να συζητήσουμε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο, ημέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, την συμβολή του δήμου Ικαρίας στην υλοποίηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης για «ανακύκλωση» ουσιαστικά του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.      
   Μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» του υπουργείου εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης η κυβέρνηση σχεδιάζει την αξιοποίηση ανέργων σε εργασίες «κοινωφελούς χαρακτήρα» και δράσεις «συλλογικού σκοπού». Οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα άνεργοι θα λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που θα συνίσταται σε ένα επίδομα κοινωνικής εργασίας ύψους 625 ευρώ, οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα καλύπτονται από ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ και η απασχόλησή τους θα διαρκεί έως 5 μήνες. Κάθε άνεργος θα συμμετέχει σε μία μόνο θέση εργασίας σε διάστημα 12 μηνών. Για την υλοποίηση του προγράμματος θα δαπανηθούν από το υπουργείο (μέσω του ΕΣΠΑ) για την περιφέρεια βορείου Αιγαίου πόροι ύψους 5.578.125 ευρώ, από τα οποία 1.640.625 κατευθύνονται στις περιφερειακές ενότητες Σάμου & Ικαρίας – Φούρνων. Πόροι που δεν διατίθενται στους ΟΤΑ αλλά σε αστικές μη κερδοσκοπικές  εταιρίες που έχουν την απαιτούμενη (για το ΕΣΠΑ) διαχειριστική επάρκεια.
  Ως στόχοι του προγράμματος αναφέρονται η ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και των γυναικών μέσα από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και η ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων και των κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποκλεισμού από την αγορά εργασίας. Τα κριτήρια επιλογής αφορούν στην κοινωνική, οικονομική, οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων ωφελουμένων και δίνουν προτεραιότητα σε μακροχρόνια ανέργους, σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους που δε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, σε άνεργους νέους έως 30 ετών που αναζητούν εργασία. Αυξημένη μοριοδότηση λαμβάνουν επίσης οι άνεργοι που ανήκουν σε μονογονεϊκή οικογένεια καθώς και όσοι έχουν χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Σχετικά με το περιεχόμενο των εργασιών στις οποίες θα απασχοληθούν οι άνεργοι, το υπουργείο Εργασίας παραθέτει ενδεικτικά παραδείγματα.
Σύμφωνα με αυτά η «κοινωφελής εργασία» μπορεί να αφορά υπηρεσίες φροντίδας χώρων πρασίνου, δασοπροστασίας και καθαριότητας, έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημόσιων υποδομών, υπηρεσίες φροντίδας και μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμΕΑ και παιδιών, κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση ρουχισμού, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές, οδική ασφάλεια μαθητών, δράσεις που σχετίζονται με τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και την ανάδειξή της.
         Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί τοπικά, μέσω επιχειρησιακών σχεδίων που θα εκπονηθούν από τους δήμους και άλλους φορείς. Ως δικαιούχοι ορίζονται οι Φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που θα υποβάλουν προτάσεις δράσεων προκειμένου να επιλεχθούν και να λάβουν χρηματοδότηση για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα. Δικαιούχοι, λοιπόν, μπορούν να είναι Σωματεία, Ιδρύματα, Εταιρείες Αστικού Δικαίου, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και Επαγγελματικές Ενώσεις, με την προϋπόθεση ότι ο χαρακτήρας τους δεν είναι κερδοσκοπικός και στο καταστατικό τους προβλέπεται η υλοποίηση δραστηριοτήτων κοινωφελούς - κοινωνικού χαρακτήρα. Οι δικαιούχοι θα συνάπτουν μνημόνιο συνεργασίας με τους συμπράττοντες φορείς. Συμπράττοντες φορείς μπορεί να είναι οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα αλλά και κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει νομίμως δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως περιγράφεται στο καταστατικό τους ή σε άλλο διοικητικό έγγραφο. Για την εκκίνηση του προγράμματος επιλέχθηκε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και ακολούθησαν η Κρήτη, τα Ιόνια νησιά και το Αιγαίο. 
Η επιλογή δεν είναι τυχαία καθώς οι συγκεκριμένες Περιφέρειες σημειώνουν ιδιαίτερα υψηλή ανεργία. Για παράδειγμα, το Φλεβάρη, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραφαν ανεργία 16,2% σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, 22,4% στα νησιά του Ιονίου και 32,7% σε Νότιο Αιγαίο, σε γενικό ποσοστό 15,9%. Σειρά θα έχουν οι Περιφέρειες της Αττικής, της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
          Με την «κοινωφελή εργασία» η κυβέρνηση, Ε.Ε., κλπ., επιδιώκουν να διαχειριστούν το πρόβλημα της ανεργίας, που παίρνει σήμερα τεράστιες διαστάσεις και αγγίζει μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού. Με τα σενάρια αναδιαπραγμάτευσης, αναδιάρθρωσης, «κουρέματος» του χρέους, προσπαθούν να δώσουν λύση και στην απαίτηση αυτή του κεφαλαίου. Όποιο δρόμο κι αν επιλέξουν, το αποτέλεσμα θα πλήττει σφοδρά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα:  Θα πολλαπλασιάσει τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις απολύσεις, τα ποσοστά της ανεργίας.  Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει, όσο είναι αυτό δυνατό, υπό κάποιο έλεγχο την ανεργία και κυρίως να χειραγωγήσει την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκεια που γεννά.
Ήδη ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, έφτασε τους 815.927 τον Απρίλη ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1 εκατομμύριο ανέργους μέσα στο έτος.
Στο φόντο αυτό, αξιοποιούν το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας» ως μια βαλβίδα αποσυμπίεσης της δυσαρέσκειας που μεγαλώνει. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι τέτοια μέτρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.  Το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο άλλοτε για 55.000 και άλλοτε για 37.000 ωφελούμενους (Δελτίο τύπου 28/4/2011), αριθμοί που είναι πολύ μικροί σε σχέση με το σύνολο των ανέργων, και παράλληλα προβάλλει το επιχείρημα ότι αν δεν υλοποιούσε αυτά τα προγράμματα θα μετρούσαμε επιπλέον 150.000 ανέργους, δηλαδή 3% μεγαλύτερη ανεργία. 
             Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση μοιράζει την ανεργία, τη διακόπτει με σύντομα διαστήματα «κοινωφελούς εργασίας» και στη συνέχεια παραπέμπει τους ανέργους σε τυχόν επανάληψη του προγράμματος μετά από 12 μήνες.                         
Έτσι μειώνονται πλασματικά και οι δείκτες ανεργίας. Δημιουργεί παράλληλα μια ακόμα κατηγορία εργαζομένων, που θα δουλεύουν χωρίς να λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό.
Οι άνεργοι-απασχολούμενοι σε «κοινωφελείς εργασίες» με 625 ευρώ προστίθενται στους νεοπροσλαμβανόμενους μέχρι 25 ετών, που αμείβονται με το 84% της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή 592 ευρώ μεικτά, στους νέους από 15 έως 18 ετών που υπό το καθεστώς της μαθητείας αμείβονται με το 70% της ΕΓΣΣΕ, στους σπουδαστές των ΤΕΙ που με το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης αξιοποιούνται ως πάμφθηνο εργατικό δυναμικό αφού «κοστίζουν» στον εργοδότη ποσά της τάξης των 180 ευρώ το μήνα και, βέβαια, σε όσους έχουν δει τους μισθούς και τα μεροκάματά τους να πέφτουν κάτω από τα κατώτατα όρια μέσα από την υπογραφή επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.
Με την «κοινωφελή εργασία» χρησιμοποιούν τους ανέργους για να κλείσουν τρύπες σε τομείς κυρίως της κοινωνικής πολιτικής, για να διατηρήσουν σε μια υποτυπώδη λειτουργία υποδομές και υπηρεσίες μειώνοντας παράλληλα τους εργαζόμενους σε αυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, μετά την τελευταία συνάντησή του με την τρόικα, τη μείωση των προσλήψεων συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα στο μισό και συγκεκριμένα τον περιορισμό τους σε 25.000 από 50.000 το χρόνο. Μειώνουν με τον τρόπο αυτό το κόστος της κοινωνικής πολιτικής για το κράτος, εξοικονομούν χρήματα τα οποία διοχετεύουν με διάφορους τρόπους στο κεφάλαιο, τα μετατρέπουν σε επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για την εργοδοσία.              
            Η απόσυρση του κράτους από την ευθύνη της χρηματοδότησης και της λειτουργίας υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας οδηγεί σε δραστικές περικοπές και ποιοτική υποβάθμιση των υπηρεσιών αυτών. Με την «κοινωφελή εργασία» μεταφέρονται αρμοδιότητες άσκησης κοινωνικής πολιτικής σε διαφόρους Μη Κερδοσκοπικούς Φορείς, σε συνδικαλιστικές και επαγγελματικές ενώσεις και γενικά σε όποια εταιρεία με το καταστατικό της χαρακτηρίζεται μη κερδοσκοπική και προβλέπεται η δραστηριοποίησή της στους τομείς αυτούς.   
Δεν στοχεύουν στην ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας για υπηρεσίες υψηλού επιπέδου αλλά επιδιώκουν να καλύψουν όπως- όπως τα τεράστια κενά και τις δραματικές ελλείψεις, που έχει προκαλέσει η πολιτική υπέρ των μονοπωλίων όσον αφορά στις κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες.
          Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Ως Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύουμε ότι τέτοια προγράμματα προωθούν την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Και επιπλέον, στη φάση της κρίσης, με ελάχιστες παροχές για τους εξαθλιωμένους και τους ανέργους, επιχειρούν να κοντρολάρουν εκρήξεις και να ενσωματώσουν και να ποδηγετήσουν κυρίως τα φτωχότερα τμήματα του  λαού, αξιοποιώντας τον εθελοντισμό και την ανεργία. Το Πρόγραμμα κινείται στη στρατηγική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, και βάζει τους ιδιώτες σε μια σειρά τομείς με το μανδύα εθελοντισμού και της κοινωφελούς δράσης.
         Η κυβέρνηση επιχειρεί με αυτό το πρόγραμμα να βάλει τα ίδια τα εργατικά σωματεία να ανοίξουν δρόμο για το τσάκισμα κάθε εργατικού δικαιώματος, το σπάσιμο των ΣΣΕ. Επίσης, με τέτοια προγράμματα δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος για παραπέρα απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου ακόμα και μόνιμων από τους δήμους. Ταυτόχρονα, με αυτό τον τρόπο το σύστημα ανακυκλώνει την ανεργία και διαχειρίζεται τη φτώχεια. Επιχειρεί να πείσει τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, να αρκούνται σε δουλειά πέντε μηνών για ψίχουλα.
       Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η εμπέδωση της πολιτικής που μετατρέπει το δικαίωμα στην εργασία σε εργαλείο διατήρησης του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος. Τα προγράμματα αυτά είναι ενταγμένα στη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και των κομμάτων του να φτηνύνει κι άλλο την εργατική δύναμη, να τσακίσει τις εργασιακές σχέσεις, να ιδιωτικοποιήσει μια σειρά υπηρεσίες των δήμων. Αυτή η σύμβαση είναι άθλια, είναι μια ειδική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που ρίχνει τους μισθούς κάτω ακόμα κι από αυτή την απαράδεκτη σύμβαση της ΓΣΕΕ.
·         Εμείς ως «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλουμε το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού» και καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να μην εγκρίνει την εφαρμογή του στην Ικαρία, υποστηρίζοντας στην πράξη τα δικαιώματα των εργαζομένων του νησιού μας για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ημερομίσθια και μισθούς που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.  Η διαφωνία μας  με την συμβολή του δήμου Ικαρίας στην υλοποίηση του προγράμματος έχει καθαρά πολιτικό και ηθικό χαρακτήρα και δεν αφορά σε καμία περίπτωση την μη κερδοσκοπική οργάνωση που προτείνει η πλειοψηφία.
·         Επίσης καλούμε να τοποθετηθούν πάνω σε αυτού του είδους τα προγράμματα όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς του νομού έτσι ώστε να αναδειχθεί οι άποψη του συνδικαλιστικού κινήματος για αυτές τις επικίνδυνες πολιτικές της κυβέρνησης και όσων τις στηρίζουν. 
·         Τέλος απαιτούμε από το υπουργείο Εσωτερικών την έγκριση όλων των απαιτούμενων  προσλήψεων  μόνιμου προσωπικού με πλήρη  εργασιακά δικαιώματα για της ανάγκες του δήμου Ικαρίας.    





* Αφού η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  δεν υποστηρίχθηκε  από την πλειοψηφούσα παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας Π.Ε.Α (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜ.ΑΡ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), της οποίας οι δημοτικοί σύμβουλοι συνολικά υποστήριξαν την αναγκαιότητα εφαρμογής του προγράμματος. Σε συνδυασμό με την ανοχή της ΑΣΠΙ της οποίας ο δημοτικός σύμβουλος ψήφησε λευκό κατά την ψηφοφορία.
Τελικά ο δήμος Ικαρίας θα υλοποιήσει το πρόγραμμα «Ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού» σε συνεργασία με το Υπουργείο εργασίας & κοινωνικής ασφάλισης, την περιφέρεια βορείου Αιγαίου και την Α.Μ.Κ.Ε ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ. Αποδεχόμενοι στην πράξη την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του νησιού μας για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ημερομίσθια και μισθούς που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Ανοίγοντας ταυτόχρονα το  δρόμο για απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου από τον δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου