Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Απολυμένοι Γηροκομείου Ικαρίας: Διακοπή λειτουργίας Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Ικαρίας με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Σάμου

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ      
ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ                                                                  
ΙΚΑΡΙΑΣ
Τηλ. 22750-22583
22750-23488
                                                                                      Άγιος Κήρυκος 2/2/2012
ΠΡΟΣ:
Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Πρόνοιας
Μ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος
Τμήμα Πρόνοιας Περιφέρειας Β. Αιγαίου
ΚΟΙΝ:
Ι. Μ. Σάμου, Ικαρίας & Φούρνων
ΜΜΕ

ΑΙΤΗΜΑ: Να ανασταλεί αμέσως η απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Σάμου, Ικαρίας & Φούρνων να το κλείσει. Να ανακληθεί η απόλυση των 7 ερ-γαζομένων του για να δοθεί το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο στο Δήμο Ικα-ρίας να ετοιμάσει το νομικό πλαίσιο για να αναλάβει τη λειτουργία του.

Απευθυνόμενοι σε σας θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε το σοβαρό πρό-βλημα που απασχολεί εδώ και καιρό όλη την ικαριακή κοινωνία.

Σύντομο ιστορικό

Το Γηροκομείο Ικαρίας το οποίο λειτουργεί η Ιερά Μητρόπολη εδώ και 15 χρόνια κατασκευάστηκε κατά βάση με χρήματα και προσωπική εργασία των Ικαριωτών, όχι μόνο αυτών που ζουν στο νησί αλλά και των απανταχού της γης (Ικαριακή Αδελφότητα Αμερικής, Αυστραλίας κλπ). Λειτουργεί και συ-ντηρείται από προσφορές σε χρήμα και σε αναλώσιμα είδη βασικά από τους ίδιους αλλά και από άλλους δωρητές όπως η εταιρία LARUS.

Στο ίδρυμα εργάζονται 7 άτομα και μία διευθύντρια. Οι 7 εργαζόμενοι εδώ και 15 χρόνια καλύπτουν πέντε ειδικότητες (νοσηλεία, γενική φροντίδα των ηλικιωμένων, μαγείρεμα, καθαριότητα, πλυντήριο κλπ) σε 24ωρη βάση.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσε χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπήρχε μάλιστα και σεβαστό ποσό στην τράπεζα αφού οι προσφορές σε χρήματα δεν σταμάτησαν ποτέ. Η Ιερά Μητρόπολη άλλαξε τον οικονομικό διαχειριστή του ιδρύματος και από τότε παρουσιάστηκαν οικονομικά προβλήματα.

Το 2005 συμπατριώτης μας από την Αμερική άφησε 1 εκατομμύριο δολάρια ως δωρεά για την επέκταση του ιδρύματος καθ’ ύψος. Η Ιερά Μητρόπολη αμφισβητεί τους όρους της διαθήκης και απαιτεί από τους διαχειριστές της το σύνολο του ποσού μαζί με τους τόκους 7 ετών χωρίς όρους. Οι διαχειριστές επιμένουν να ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε σταδιακά να εκταμιεύονται τα χρήματα.

Στις 29 Απριλίου 2011 η Ι. Μ. ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι το γη-ροκομείο θα κλείσει στο τέλος του Μαΐου 2011. Για τη διακοπή λειτουργίας επικαλέστηκε τους εξής λόγους:

1 Τον έλεγχο από το ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας) που διαπίστωσε ελλείψεις που ποτέ δεν μας κοινοποιήθηκαν αναλυ-τικά και οι οποίες συνιστούν το κλείσιμό του.
2 Οικονομικά προβλήματα.
3 Προβλήματα στατικότητας του κτιρίου.

Στις πανικαριακές συγκεντρώσεις που ακολούθησαν, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 19 Μαΐου 2011, στα στοιχεία που προσκομί-στηκαν απορρίφθηκαν όλοι οι λόγοι που επικαλείται η Ι. Μ. η οποία κατέληγε στο ίδιο κείμενο που είχε δημοσιεύσει (3-5-2011): « για την ανακαίνιση, την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την επαναλειτουργία του ιδρύμα-τος υπεύθυνη είναι πλέον η Πανικαριακή Αδελφότητα Αμερικής (Foundation) που πρέπει να αποστείλει 1.000.000 δολάρια συν τους τόκους που παρακρατεί επί 6 ολόκληρα χρόνια.» Από αυτό και μόνο προκύπτει ότι πιθανότερη πρόθε-ση της Ι. Μ. είναι η είσπραξη του ανωτέρω ποσού.

Με τις κινητοποιήσεις και την ενεργή παρέμβαση του Δήμου Ικαρίας αποφεύχθηκε τότε το κλείσιμό του. Ο προϋπολογισμός για το 2011 ανέρχεται, όπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο, στο ποσό των 250.000 €. Τα έσοδα σε χρήματα για το ίδιο έτος, όπως μας ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ι. Μ. στις 26/1/2012, ήταν 279.000 €. Σε αναλώσιμα είδη υπάρχει πλεόνασμα ενώ τιμο-λόγια του πετρελαίου θέρμανσης καλύπτονται από δωρητές.
Ρωτάμε λοιπόν γιατί επανήλθε στην απόφασή της να το κλείσει.
Γιατί απολύει τους εργαζομένους;
Γιατί σταμάτησε εδώ και 6 χρόνια να παίρνει ηλικιωμένους παρά τις αι-τήσεις;
Γιατί τελικά δεν δίνει το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο στο Δήμο Ικα-ρίας για να αναλάβει τη λειτουργία του;
Στο έγγραφο που απέστειλε η Ι.Μ. προς το Δήμο Ικαρίας αναφέρει το οξύμωρο ότι θα συνεχίσει τη λειτουργία του γηροκομείου, πιθανόν μέχρι το Πάσχα, ενώ έχει απολύσει το προσωπικό.


Οι εργαζόμενοι δεν έχουν εγκαταλείψει τους ηλικιωμένους, εξακολου-θούν να τους φροντίζουν και περιμένουν από τους αρμόδιους φορείς να πά-ρουν υπεύθυνη θέση.
Δηλώνουν ότι θα στηρίξουν μαζί με όλους τους Ικαριώτες την προσπά-θεια του Δήμου μέχρις ότου αναλάβει τη λειτουργία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου