Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την Ικαριακή Επανάσταση και την Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας του 1912. Με αφορμή φέτος τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από την Ικαριακή Επανάσταση.






ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ  
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ



Το Δημοτικό, Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Αγίου Κηρυκου αποτελεί το επιστέγασμα πολυετούς  μόχθου του κ. Θεμιστοκλή Κατσαρού, και περιλαμβάνει μια μεγάλη συλλογή από εκθέματα που αποτυπώνουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας.
Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και με αφορμή φέτος τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από την Ικαριακή Επανάσταση, ξεκίνησε μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την Ικαριακή Επανάσταση και την Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας του 1912.
Τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα   πραγματοποιούνται στον χώρο του μουσείου, είναι δωρεάν, και απευθύνονται σε όλη την μαθητική κοινότητα του νησιού μας (δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).
Πολλά μουσεία σε όλη την Ελλάδα, ακολουθούν τις σύγχρονες αντιλήψεις της μουσειολογίας και της μουσειοπαιδαγωγικής, που υπαγορεύουν πως ένα μουσείο δεν αποτελεί απλά και μόνο έναν επισκέψιμο χώρο, αλλά ένα μέσο ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής, ένα φιλόξενο περιβάλλον που προσφέρεται σε πλήθος πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.
Μέσα στα πλαίσια αυτά, εντάσσεται ο σχεδιασμός και η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στοχεύοντας στην ενίσχυση αφενός του κοινωνικού και παιδευτικού ρόλου του μουσείου, αφετέρου στην εξοικείωση των παιδιών με την πολιτιστική, και ιστορική μας κληρονομιά.
Στους 136 μαθητές που έχουν ήδη παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα, δόθηκε η ευκαιρία  να «ταξιδέψουν» πίσω στο χρόνο,
να γνωρίσουν  τις αιτίες που  « γέννησαν» την Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, και τις ιδέες που εμφύσησαν
τα συγκλονιστικά αυτά γεγονότα,  να «συνομιλήσουν» με το παρελθόν του τόπου τους, να το κατανοήσουν και να το αγαπήσουν.
Τον σχεδιασμό, την εκπόνηση και την επιστημονική εποπτεία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, (που θα εξακολουθήσουν να  πραγματοποιούνται την τρέχουσα σχολική χρονιά, αλλά και ως τον Δεκέμβριο της επόμενης),  επιμελείται η Άννα Καλαλη, ενώ το εποπτικό υλικό που διανέμεται στους μαθητές, έχει εκτυπωθεί με την ευγενική χορηγία του Πολιτιστικού Συλλόγου  «Ιωαννης Μελάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου