Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Συμμετοχή της Περιφέρειας Βορέιου Αγαίου στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.2251352108 - FAX.22510 46652 - e-mail: grafeiotypou@pvaigaiou.gov.gr

ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ 1 ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ 81100

Μυτιλήνη 11 Οκτωβρίου 2012


ΠΡΟΣ: ΜΜΕ Περιφέρειας Β. Αιγαίου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων & Ποτών «SIAL», που διοργανώνεται από την Κυριακή 21 έως την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012, στο εκθεσιακό πάρκο “PARIS NORD VILLEPINTE”, στο Παρίσι Γαλλίας. Αποτελεί την κορυφαία διεθνή έκθεση του κλάδου στον κόσμο και διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια.


Απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά σε εμπορικούς επισκέπτες και εκθέτες, από όλο τον κόσμο και θεωρείται το κατεξοχήν σημείο συνάντησης όλων των διανομέων τροφίμων & ποτών του κόσμου (“The Global Food Marketplace”). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην προηγούμενη διοργάνωση του 2010, το σύνολο των εκθετών ανήλθε στις 5.700, προερχόμενοι από 106 χώρες, ενώ το σύνολο των εμπορικών επισκεπτών (προσκεκλημένοι αγοραστές – hosted buyers: εκπρόσωποι των μεγαλύτερων δικτύων διανομών, super markets, εξαγωγικών & εισαγωγικών εταιρειών, καταστημάτων delicatessen, εστιατορίων, κ.α.) ανήλθε στις 136.381, προερχόμενοι από 200 χώρες. Το σύνολο των εξειδικευμένων δημοσιογράφων γαστρονομίας – gourmet που την επισκέφθηκαν ήταν 1.500 από 42 χώρες.


Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δέχθηκε πληθώρα αιτημάτων από πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων & ποτών και ειδικεύονται στις εξαγωγές, αλλά και από επιχειρήσεις που αν και μέχρι σήμερα δεν εξάγουν, επιθυμούν να στραφούν σ’ αυτές (λόγω κυρίως της αδυναμίας της ελληνικής αγοράς τα τελευταία χρόνια να απορροφήσει τα προϊόντα τους), προκειμένου να οργανώσει μία ομαδική συμμετοχή στο κορυφαίο αυτό γεγονός του κόσμου. Κατόπιν σχετικών διερευνητικών επαφών που ακολούθησαν, διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας επιχειρήσεων για τη συμμετοχή στην εν λόγω κλαδική έκθεση, προκειμένου να παρουσιαστεί η παραγωγική φυσιογνωμία της περιοχής και να κλειστούν επί μέρους συμφωνίες για προώθηση των προϊόντων τους σε αγορές εκτός Ελλάδας.


Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου., στο ενιαίο περίπτερο γεωγραφικών ενοτήτων του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (Ο.Π.Ε.) Α.Ε., ο οποίος θα συμμετάσχει για λογαριασμό της Ελλάδας στη διεθνή έκθεση, φιλοξενώντας εντός των μεγάλων stands που έχει κλείσει, αντιπροσωπείες από ελληνικές γεωγραφικές περιοχές (Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Δήμους, κ.α.). καθώς και μεμονωμένες μεγάλες επιχειρήσεις.


Οι επιχειρήσεις που δήλωσαν συμμετοχή και θα συμμετάσχουν στο ενιαίο stand της Π.Β.Α., παράγουν τα ακόλουθα τοπικά προϊόντα: Ελιές & ελαιόλαδα, μαστίχα, τυροκομικά προϊόντα, ούζο και αποστάγματα, οίνοι και άλευρα.


Η συμμετοχή της Περιφέρειας θα βασίζεται στη συνολική παρουσίαση του Βορείου Αιγαίου ως παραγωγική περιοχή τροφίμων και ποτών υψηλής ποιότητας, με την ταυτόχρονη προβολή των συγκεκριμένων “brand names” των συμμετεχόντων, ώστε να αποκτά νόημα η προώθηση και να εξοικειώνεται ο δυνητικός καταναλωτής με τις εξαγωγικές – τυποποιητικές φίρμες. Θα ακολουθήσει έγγραφη κλαδική – εξατομικευμένη ενημέρωση – απολογισμός (report), για την πιθανή ζήτηση των προϊόντων από εμπορικούς επισκέπτες και επαγγελματίες του κλάδου απ’ όλο τον κόσμο, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα αναφορικά με τις εξαγωγές των τοπικών επιχειρήσεων.


Την όλη προσπάθεια της Π.Β.Α. θα συνδράμουν, εκτός των επιχειρήσεων των νησιών που θα συμμετάσχουν, το Επιμελητήριο Λέσβου και ο Δήμος Λέσβου, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πρώτη φορά οργανώνεται τόσο μεγάλη ομαδική αποστολή σε μια τόσο σπουδαία κλαδική έκθεση του κλάδου τροφίμων & ποτών στο εξωτερικό, όπως είναι η SIAL.




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου