Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η ομιλία της Τ.Γ του ΠΑΜΕ στην αντιφασιστική συγκέντρωση της Ικαριας


Τοπική Γραμματεία Ικαρίας

«Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ…



Εργάτες, εργάτριες, Νέοι & νέες, Γυναίκες, αυτοαπασχολούμενοι, Άνθρωποι του μόχθου.

Oι εργαζόμενοι της Ικαρίας δίνουμε σήμερα μια πρώτη οργανωμένη απάντηση στους τραμπούκους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Και από τη σημερινή συγκέντρωση των γραμματειών ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ και των υπόλοιπων ταξικών, αγωνιστικών σωματείων του νησιού, στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν μπορούν να μας τρομοκρατήσουν, δεν μπορούν να μας στείλουν σπίτια μας με τέτοιες ενέργειες και τακτικές. Το ταξικό κίνημα της χώρας δεν το έκαναν να κιοτέψει άλλα κι άλλα, αυτοί θα μας κάνουν;

Καταγγέλλουμε σε όλους τους εργαζόμενους και στον λαό των νησιών μας, την εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου νέου, στο Κερατσίνι, από εγκληματίες που συνδέονται με την «Χρυσή Αυγή». Καθώς επίσης και την δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μέλη του ΚΚΕ πριν λίγες μέρες στο Πέραμα, από ροπαλοφόρους της «Χρυσής Αυγής» που με μανία και λύσσα τους επιτέθηκαν δείχνοντας ότι ήθελαν να υπάρξει νεκρός. Η επίθεση που δεχτήκαν την προηγουμένη Πέμπτη το βράδυ στο Πέραμα και η επίθεση στην Αμφιάλη που κατέληξε στην εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φισσα ήταν μαφιόζικες ενέργειες, από το σχεδιασμό μέχρι την εκτέλεσή τους. Συνάδελφοι, πρέπει να βγουν συμπεράσματα και να διαλυθούν αυταπάτες για τον πραγματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Το χέρι των δολοφόνων ήταν από καιρό οπλισμένο. Ο υπεύθυνος της δολοφονικής επίθεσης είναι γνωστός αιώνες τώρα, είναι ο αφέντης και τα μαντρόσκυλά του. Αυτοί όλοι που κλέβουν το μόχθο μας και υπολογίζουν τα πάντα –ακόμα και την ανθρώπινη ζωή- με βάση το κέρδος τους. Είναι φθηνός και αναλώσιμος ο ξένος εργάτης, γιατί αυτοί που τον ξερίζωσαν από τον τόπο του, τον θέλουν για τα σκλαβοπάζαρά τους. Είναι λύση να γίνουμε όλοι φθηνοί και αναλώσιμοι, …, πλην νόμιμοι; Δεν μπορεί να είναι η λύση το «σκούπισμα» των μεταναστών και η καθιέρωση δουλειάς για όλους, Έλληνες και ξένους, με άθλιες συνθήκες, χωρίς ωράριο, χωρίς Κυριακάτικη αργία για μόλις 300€. Συναδελφισσες, ο φασισμός δεν πεθαίνει ποτέ σε ένα σύστημα εκμεταλλευτικό. Αναβιώνει, όταν η πλειοψηφία του λαού εξαθλιώνεται και αντί να οργανώσει την πάλη του, «χορταίνει» από «εθνικούς στόχους» και φιλανθρωπίες. Έχει έρθει προ πολλού η στιγμή να ξαναφηγηθούμε στα παιδιά μας την ιστορία του φασισμού, να πούμε όλα όσα κρύβουν τα σχολικά βιβλία για τη δύναμη των λαών, να οργανώσουμε την πάλη μας για μια ζωή με δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούμε κάθε μορφή και μέσο για να φτάσουμε στην καρδιά της ιστορικής μνήμης και των αιτιών που γεννούν τον φασισμό.

· Να ψηλαφήσουμε μαζί με τα παιδιά μας τις ιστορικές μνήμες από την αντίσταση του ελληνικού λαού κατά του ελληνικού φασισμού την δεκαετία του 19030 και του γερμανικού ναζισμού στην χώρα την δεκαετία 1940

· Τις ιστορικές μνήμες από τα ξερονήσια της Χούντας και να εξηγήσουμε ότι το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου δεν ήταν υπόθεση κάποιων «παλαβών», που ήθελαν να καθαρίσουν τον τόπο από τους «βρώμικους πολιτικούς». Αντίθετα ήταν οι καλύτεροι υπαλληλίσκοι τους.

· Να πάρουμε τα παιδιά μας από το χέρι για να τα διδάξουμε με το προσωπικό μας παράδειγμά, ότι η Πρωτομαγιά ημέρα μνήμης, είναι ημέρα απεργίας, και κυρίως ημέρα αγώνα για το σήμερα.

· Να πάρουμε τα παιδιά μας από το χέρι για να τα διδάξουμε με το προσωπικό μας παράδειγμά, συμμετέχοντας σε αγώνες καθημερινούς και απεργίες ότι δεν ισχύει αυτό που αναφέρεται στο βιβλίο ιστορίας της Γ’ Λυκείου «ότι οι εργατικές απεργίες της δεκαετίας του ’30 είχαν σαν αποτέλεσμα την άνοδο του φασισμού και του Μεταξά στην εξουσία». Γιατί αν αυτά τα πράγματα πιστέψει το παιδί σήμερα, όταν βγει στη δουλειά αύριο άντε εσύ να του μιλήσεις για σωματείο, για απεργία, για διεκδικήσεις, για ζωή με δικαιώματα .

Αυτός πρέπει να είναι ο ρόλος και η δράση μας, αν δεν θέλουμε να γίνουν τα παιδιά μας το αυριανό φθηνό εργατικό δυναμικό, μέσα ή έξω από την Ελλάδα. Όλοι μας έχουμε χρέος να βοηθήσουμε περισσότερο κόσμο να καταλάβει το ρόλο της Χρυσής Αυγής.

Συναδελφισσες - Συνάδελφοι, ξεκίνησαν χτυπώντας αδύναμους μετανάστες, προχωράνε χτυπώντας ανθρώπους του μόχθου που απαιτούν τα δικαιώματά τους. Σήμερα δολοφονούν όποιον τολμήσει να αντισταθεί, αύριο θα χτυπήσουν και την πόρτα του σπιτιού μας. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι είναι τα μαντρόσκυλα του συστήματος, που δουλεύουν για τα κέρδη των αφεντικών βάζοντας ως πρώτο στόχο την εξολόθρευση του ταξικού εργατικού λαϊκού κινήματος. Είναι αυτοί που πατώντας πάνω στην δικαιολογημένη αγανάκτηση των εργαζομένων και του λαού που βλέπουν τα μεροκάματα να μειώνονται, τη ζωή και τα δικαιώματα τους να συρρικνώνονται και τα παιδιά τους να μην έχουν μέλλον, προσπαθούν να δηλητηριάσουν τη συνείδηση του λαού με δήθεν φιλεργατική-φιλολαϊκή φρασεολογία και εθνικιστικές κορώνες εξυπηρετώντας έναν και μοναδικό στόχο: τη θωράκιση των κερδών του κεφαλαίου. Στηρίζουν τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοξενοδόχων, των βιομηχάνων. Όχι μόνο δεν είναι αντισυστημικοι, όπως αυτοδιαφημίζονται, αλλά είναι το μακρύ χέρι του συστήματος. Αυτού του συστήματος που επιδιώκει να ξεπεράσει την κρίση με 1,5 εκατ. ανέργους, και μεροκάματα των 18 ευρώ για όσους ακόμα δουλεύουν. Έχουν το θράσος να μιλάνε για εργατοπατέρες αυτοί που απροκάλυπτα στηρίζουν μέσα και έξω από τη βουλή τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας. Αυτοί που μιλάνε για το μεροκάματο του Έλληνα εργάτη είναι οι ίδιοι που στήνουν δουλεμπορικά γραφεία για να βρίσκουν εργαζόμενους με 18 ευρώ μεροκάματο, για να στηρίξουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη των εργοδοτών Ελλήνων και ξένων (άλλωστε δεν χωράνε διακρίσεις σε αυτά τα ζητήματα!!!). Σιχαίνονται την οργάνωση των εργατών όπως ο διάολος το λιβάνι και μόνο χολή και δηλητήριο χύνουν για τους εργατικούς αγώνες... Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται περισσότερο ότι τίποτα κοινό δεν έχουν με τον εργατόκοσμο και τον φτωχό λαό. Είναι το μακρύ, το πιο βρώμικο χέρι της εργοδοσίας. Οποίος ακούσει, για παράδειγμα, την ομιλία στα γραφεία τους στο Πέραμα (16/9/2013), παθαίνει σύγχυση. Δεν ξέρει αν ακούει Εφοπλιστή ή μεγαλοεργολάβο ή αυτούς. Τι είπανε; Ο,τι λένε στις συναντήσεις με τους εργαζόμενους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργολάβων της Ζώνης, Ο,τι λένε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να ξεχάσουν οι εργαζόμενοι τις κατακτήσεις τους , το ωράριό , τα θεσμικά, όλα. Να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Οτι οι απεργίες διώχνουν τα καράβια, φταίει το μεροκάματο, φταίνε οι επιτροπές για τον έλεγχο των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής είναι υπόθεση του λαού, των οργανώσεών του, των συνδικάτων, των λαϊκών επιτροπών. Πρέπει να μη βρίσκουν χώρο να σταθούν, να μην τους δίνουν βήμα οι εργάτες. Να καταλάβει και ο τελευταίος πως στη Βουλή στήνουν σόου, καταγγέλλοντας τα προνόμια των βουλευτών και την ίδια στιγμή ζητάνε συνεχώς νέα προνόμια για βιομήχανους, εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο. Η Χρυσή Αυγή υπηρετεί το σύστημα που τσακίζει το λαό. Δεν είναι μόνο η ιστορική εμπειρία που το επιβεβαιώνει. Είναι οι θέσεις της και η ίδια της η δράση. Δεν υπάρχει αξίωση βιομηχάνων, μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών που ο χρυσαυγίτικος συρφετός να μην έκανε σημαία του. Τι ζητάνε σήμερα τα αφεντικά; Φτηνούς και υποταγμένους εργάτες ή στη γλώσσα τους «μείωση του κόστους εργασίας και κοινωνική συνοχή». Μέτρα, δηλαδή, ικανά να τους ξελασπώσουν απ' την καπιταλιστική κρίση, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους, με αποτελειωμένη την εργατική τάξη. Σε απευθείας σύνδεση με μεγαλοεργολάβους και εφοπλιστές η χρυσαυγίτικη αγέλη αναμεταδίδει τις αξιώσεις τους.

Λένε για τη Ζώνη: «Τα μεροκάματα που παίρναμε (...) ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά (...) Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Έλληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ θα σταματήσουμε τις απεργίες...». Ποιος φταίει που οι εργάτες στη Ζώνη δε δουλεύουν τζάμπα; Ο βουλευτής Λαγός έχει την απάντηση: «Για την κατάντια αυτή φταίνε οι επαγγελματίες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ». Δεν λένε όμως κουβέντα για το ότι σε κανένα ναυπηγείο της χώρας (Σκαραμαγκά – Ελευσίνα- Σύρο) δεν «κτίζεται» ούτε ένα πλοίο «Έλληνα Εφοπλιστή», παρά το γεγονός της αδύναμης παρέμβασης του ΠΑΜΕ σε αυτές της επιχειρήσεις. Στην Εύβοια, και όχι μόνο, η Χρυσή Αυγή έστησε δουλεμπορικό γραφείο. Για να προμηθεύει με φτηνό και με το βούρδουλα υπάκουο εργατικό δυναμικό τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Τι διαφορετικό απ' αυτά λένε χρόνια τώρα εφοπλιστές και εργολάβοι, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παλιότερα το ΛΑΟΣ, τα αστικά μέσα ενημέρωσης, κανάλια και εφημερίδες; Τίποτα απολύτως. Τι άλλο θέλουν οι καπιταλιστές; Φυσικά προνόμια και κίνητρα για τις επενδύσεις τους. Ούτε εδώ υστερούν σε δράση τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής. Με αφορμή π.χ. τη μεταφορά της έδρας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Βέλγιο, βγαίνουν στα κεραμίδια για τα αρπακτικά του ιδρώτα του λαού και γράφουν: «Η βαριά φορολόγηση των επιχειρήσεων (πολύ βαρύτερη από την αντίστοιχη των γειτονικών χωρών), οι συνεχείς αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων, το υψηλό ενεργειακό κόστος (...) οδηγούν στο συμπέρασμα πως κυβέρνηση και τρόικα κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να αφανίσουν την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα». Δηλαδή, δώστε φοροαπαλλαγές, τζάμπα καύσιμα. Δώστε και σώστε την έδρα μεγάλων επιχειρήσεων που φεύγουν. Γιατί φεύγουν; Για να εξασφαλίσουν ακόμα καλύτερους όρους κερδοφορίας, ευκολότερη πρόσβαση στις χρηματαγορές, κλιμάκωση της εκβιαστικής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων, τους οποίους η διοίκηση της επιχείρησης επιδιώκει να τους έχει σε συνεχή ομηρία με το φόβο της επαπειλούμενης ανεργίας. Δε γράφει ούτε προτείνει τίποτα διαφορετικό ο ΣΕΒ στη δική του ανακοίνωση για τη «ΒΙΟΧΑΛΚΟ»: «...η κυβέρνηση αγνοεί το θέμα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην ενέργεια Η ελληνική βιομηχανία δεν αντέχει πια κάτω από το συνδυασμένο βάρος της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της υπερφορολόγησης, του αβάσταχτου κόστους της ενέργειας και του αντιεπενδυτικού περιβάλλοντος»! Ποιος υπαγόρευσε σε ποιον, είναι απ' τα ευκόλως εννοούμενα... Οι βαστάζοι του κεφαλαίου θέλουν τους εργάτες να σέρνονται όπως οι ίδιοι. Να μην αντιδρά η εργατική τάξη παρά στα σφυρίγματα των καπιταλιστών για να τους κάνει τα θελήματα. Χρέος της εργατικής τάξης, όλου του λαού, με την οργανωμένη του δράση να τσακίσει το χρυσαυγίτικο έκτρωμα. Να μην του επιτρέψουν να εξαπλώσει αυτό που αποπνέει, τη μπόχα της σαπίλας του συστήματος που το γέννησε και το θρέφει.

Συνάδελφοι – Συναδελφισσες, Τη Χρυσή Αυγή όμως την «ταΐζει» το σύστημα και τη χρησιμοποιεί σαν μπαμπούλα ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Ο τρόπος που την αβαντάρουν, δεν είναι πάντα ορατός. Για παράδειγμα, ακόμα και η υπερπροβολή της από τα αστικά ΜΜΕ (τσαμπουκάδες, φιλανθρωπίες, φασαρίες μέσα στη Βουλή), έστω κι αν σερβίρεται σαν «αρνητική προβολή», ενισχύει την εικόνα της Χρυσής Αυγής. Άλλα ΜΜΕ αποδέχονται τη Χρυσή Αυγή σαν «αντισυστημική» τάχα δύναμη, αλλά την κριτικάρουν από τη σκοπιά της κοινοβουλευτικής νομιμότητας, άλλοι την αθωώνουν έμμεσα, αναπαράγοντας τη «θεωρία των δυο άκρων». Όλοι τους κρύβουν το χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής ως δύναμης που τρέφεται από το κεφάλαιο και το αστικό σύστημα, που είναι γέννημα-θρέμμα του καπιταλισμού. Η αρθρογραφία των τελευταίων ημερών προσφέρει δείγματα για το πώς οι αστικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ του συστήματος καλλιεργούν ανοχή απέναντι στη συστημική φασιστική οργάνωση, ακόμα και όταν λένε ότι καταδικάζουν τη δράση της. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

· Λέει ο Μπ. Παπαδημητρίου στο «ΣΚΑΪ»: «Γιατί όχι μια σοβαρότερη Χρυσή Αυγή να μην τη δεχθούμε να υποστηρίξει - όπως συνέβη χτες στη Νορβηγία - μια συντηρητική συμμαχία;». Και γραφεί σε άρθρο του στην «Καθημερινή»: «Ο σημερινός χώρος των εθνικιστών και άλλων πολιτών που αναδεικνύουν, δημοσκοπικώς, τη Χ.Α. σε ρυθμιστικό παράγοντα, εύκολα θα συμπαραταχθεί σε μια Συντηρητική Συμμαχία, εγκαταλείποντας ορισμένες ακραία αποτρόπαιες συμπεριφορές (...) Σε τελευταία ανάλυση, ο εθνικισμός δεν είναι ντροπή!». Δηλαδή, πλήρης αθώωση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και αναγόρευσή της σε κεντρικό «παίχτη» του αστικού πολιτικού συστήματος.

· Γράφει ο Γ. Πρετεντέρης στα «ΝΕΑ» (16/9/13): «Διάβασα ότι κάπου στην Αττική ο τοπικός σύλλογος γονέων κατέλαβε ένα... νηπιαγωγείο! Λυπάμαι λοιπόν αλλά όταν τα σχολεία, οι πλατείες, οι γειτονιές μετατρέπονται σε γήπεδα αναμέτρησης, ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει. Η επιλογή του μίσους αποτελεί τελικά το κοινό χαρακτηριστικό όσων επιχειρούν από τα δεξιά και τα αριστερά να κατεδαφίσουν τη χώρα ισχυριζόμενοι ότι θα τη φτιάξουν καλύτερη». Δηλαδή, στο ίδιο τσουβάλι όσοι αγωνίζονται για καλύτερη Υγεία, Παιδεία, για το μεροκάματο και τα δικαιώματά τους και η Χρυσή Αυγή που κάνει νταηλίκια σ' όποιον πάει να σηκώσει κεφάλι. Βία το ένα, βία και το άλλο, λέει ο Πρετεντέρης, αναπαράγοντας συνειδητά τη «θεωρία των δυο άκρων», που ταΐζει τη Χρυσή Αυγή.

· Γράφει ο Τ. Παππάς (16/9/13) στη «Εφημερίδα των Συντακτών» για όποιον αντιμετωπίζει το νεοναζισμό σαν μακρύ χέρι του συστήματος ότι κάνει λάθος γιατί: «Υποτιμά τη λαϊκότητά του, την εμβέλεια του αντισυστημικού λόγου του και υποβαθμίζει τη σχέση που έχει οικοδομήσει με τμήματα των λαϊκών στρωμάτων». Δηλαδή ο αντικομμουνισμός, ο οχετός για τους μετανάστες και το υβρεολόγιο της Χρυσής Αυγής είναι «λαϊκότητα» «αντισυστημικός λόγος με εμβέλεια». Τα συσσίτια μόνο για Έλληνες, που γίνονται με δωρεές των εφοπλιστών και στόχο έχουν να χειραγωγήσουν το λαό, έγιναν στοιχεία «λαϊκότητας» και οικοδόμησης σχέσεων «με τμήματα των λαϊκών στρωμάτων».

· Ο Ν. Ευαγγελάτος, την επόμενη της επίθεσης, έβγαλε στον αέρα του «ΣΚΑΪ» τον Κασιδιάρη για να αντικρούσει με αντικομμουνισμό και ψέματα τις καταγγελίες όσων δέχτηκαν την επίθεση στο Πέραμα. Το σχόλιο του παρουσιαστή ήταν: «Αυτό που κρατάμε είναι ότι ο κύριος Κασιδιάρης καταδικάζει τη βία»...!

Έτσι ζεσταίνεται το αυγό του φιδιού στον κόρφο του αστικού συστήματος. Καθήκον του λαού είναι οργανωμένα να τσακίσει το φασισμό, μαζί με το σύστημα που τον εκκολάπτει.

Συνάδελφοι – Συναδελφισσες, όλοι οι εργάτες να οργανωθούν και να συμμετέχουν στα συνδικάτα. Τα συνδικάτα να γίνουν χώρος καθημερινής αναφοράς για όλους. Συνδικάτα που πρέπει επιτέλους να πολιτικοποιήσουν τη δράση τους. Που θα αξιοποιήσουν την πείρα, την πρόσφατη και παλιότερη. Η κρίση θα ξεπεραστεί είτε σε βάρος των εργαζομένων, είτε σε βάρος των εργοδοτών. Μέση λύση δεν υπάρχει. Ανασύνταξη του κινήματος τώρα, οργάνωση με βάση το χώρο δουλειάς, με βάση τον τόπο κατοικίας στις λαϊκές επιτροπές. Μπορούμε να παλεύουμε για όλα. Από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο: Για τα κομμένα ρεύματα, τις κατασχέσεις, το πιάτο το φαΐ στο συνάδελφό μας, την ψυχαγωγία, τα μέτρα προστασίας των ανέργων, την οικονομική τους ενίσχυση, τα βιβλιάρια ασθενείας. Για Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία. Με ταξική αλληλεγγύη, να μη μείνει κανένας μόνος του.

Η Χρυσή Αυγή και το μεγάλο κεφάλαιο στοχοποιούν τους πρωτοπόρους του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τα ταξικά συνδικάτα, γιατί θέλουν να ξεμπερδεύουν μαζί μας. Θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους του 21ου αιώνα. Να γιγαντώσουν την εργασιακή εκμετάλλευση. Στον αντίποδα, εμείς θέτουμε ως στόχο την ανασύνταξη του κινήματος, σε ταξική κατεύθυνση. Να αναπτύξουμε αγώνες ανά κλάδο. Αγώνες που θα έχουν στόχο να ξεμπερδέψουμε εμείς με αυτούς και να καταργήσουμε την εκμετάλλευση. Αυτό απαιτεί συνδικάτα μαζικά, ταξικά, δυνατά, στρατηγεία του αγώνα. Οχι για μια μάχη, αλλά για έναν πόλεμο με πολλές μάχες, που στο τέλος θα οδηγεί σε μια νίκη, έπαθλο της οποίας είναι ότι εμείς, οι άνθρωποι του μόχθου, οι παραγωγοί του πλούτου όλου, με το μυαλό μας και με τον ιδρώτα μας, θα κάνουμε κουμάντο στις ζωές μας.

Καμία τραμπούκικη επίθεση δεν πρόκειται να κλείσει τα στόματα των εργατών που παλεύουν για το δίκιο τους, για την ανατροπή της εξουσίας που γεννάει φασίστες, πολέμους, δυστυχία. Το ταξικό εργατικό κίνημα, και ο λαός είναι αυτός που μπορεί να τους στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ !

Κλείνοντας να θυμίσουμε τους στοίχους του Μ. Μπρεχτ, που αν και γράφτηκαν δεκαετίες πριν, αποκτούν και πάλι στις μέρες μας τραγική επικαιρότητα.

…ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ, ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου