Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Κατάθεση πρότασης συζητήσεως θέματος εκτός ημερησίας διατάξεως στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου 2011


  Ικαρία  15/2/2011
 
Κύριε Περιφερειάρχη
Κύριε πρόεδρε,
 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Π.Σ.

Σας γνωρίζουμε ότι οι μαθητές της Ικαρίας έμειναν από χθες δρόμο μετά από την - δικαιολογημένη από κάθε άποψη – διακοπή εκτέλεσης  του μεταφορικού έργου από τους συμβεβλημένους μεταφορείς (Λεωφορειούχους –Αυτοκινητιστές),  οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 1,5 χρόνο, ενώ οι νέες συμβάσεις για την σχολική περίοδο 2010-2011 δεν έχουν ακόμα υπογραφεί μέχρι και σήμερα.   
Επίσης μέχρι και σήμερα δεν έχουν καμία επίσημη απάντηση ούτε από το Υπ. Παιδείας, ούτε από το Υπ. Εσωτερικών, ούτε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  (η οποία για την τρέχουσα σχολική περίοδο  έχει αναλάβει το θέμα των μεταφορών σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπ.ΕΣ 31-2/11/2010 και το Άρθρο 269 του Ν.3852/2010) τόσο για το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλόμενων όσο και για την τύχη των νέων συμβάσεων.  Πρόκειται για πρόβλημα που επανέρχεται πιεστικά κάθε χρόνο για τους ιδιοκτήτες των μεταφορικών μέσων, οι οποίοι έχουν παράσχει υπηρεσίες για τις οποίες δεν πληρώθηκαν και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αλλά και για τις οικογένειες των μαθητών καθώς η διακοπή της μετακίνησης τους από και προς το σχολείο αποτελεί πρόβλημα λειτουργικό και οικονομικό για αυτούς που αναγκάζονται να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η περίπτωση των μαθητών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που διαχρονικά μέσω των αρμόδιων Υπουργείων, δεν δίνουν τα απαραίτητα κονδύλια και μεταφέρουν βασικές υποχρεώσεις του κράτους για την παιδεία στους ήδη φορολογούμενους εργαζόμενους γονείς, των οποίων το εισόδημα συρρικνώνεται από τα αλλεπάλληλα μέτρα. Σοβαρές ευθύνες όμως έχουν και οι  τοπικές διοικήσεις οι οποίες δεν διεκδίκησαν ουσιαστικά τα αναγκαία κονδύλια για τη μετακίνηση των μαθητών.  
Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε το  περιφερειακό συμβούλιο λόγω της σοβαρότητας του να συζητήσουμε το θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως έτσι ώστε να δοθεί μια  σαφής απάντηση στα εξής:
Τι μέτρα θα λάβει η Περιφέρεια ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η μετακίνηση των μαθητών ;
Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλόμενων ποσών;     
Πότε προβλέπεται να εξοφληθούν οι μεταφορείς για την τρέχουσα σχολική περίοδο;    
Με ποιο τρόπο προτίθεται να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις;

Ευγενία  Μανώλη
Περιφερειακή σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου