Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, Από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Νίκο Κουλουλία


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ


Από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Νίκο Κουλουλία
           

Στις 18 προς 19 του Οκτώβρη 2010, προκλήθηκε στην Ικαρία, από πλημμύρες, μια πρωτόγνωρη βιβλική καταστροφή που είχε να συμβεί πάνω από 100 χρόνια.
            Από τις καταστροφές  που προκλήθηκαν, καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές το οδικό δίκτυο, γεφύρια, δίκτυα υδροδότησης, άρδευσης και αποχέτευσης. Αγροτικές καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις παρασύρθηκαν. Οι ακτές του Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου, Ραχών και Μαγγανίτη, γέμισαν μπάζα και η αμμουδιά της Μεσακτής με ξεριζωμένα δέντρα. Η θάλασσα της Ικαρίας, σε ακτίνα πολλών μιλίων βάφτηκε κόκκινη από Ικαριώτικη γη που θάφτηκε στον βυθό του Αιγαίου. Η μεγαλύτερη έκταση των χωριών Καρκινάγρι, Αμάλου, Κάλαμος, μαζί με το αλιευτικό τους καταφύγιο, καλύφθηκαν από ογκόλιθους και μπάζα. Κατοικίες κατέρρευσαν, τα υπάρχοντα τους καταπλακώθηκαν, μαζί με ένα συντοπίτη μας νεκρό.
            Οι καταστροφές των υποδομών της Ικαρίας, επεκτάθηκαν, με τις νέες πλημμύρες που προκλήθηκαν, στις 3 και 4 Φλεβάρη, την ίδια μέρα που επλήγη και η γειτονική Κως, με κατολισθήσεις και αποκλεισμούς δρόμων. Στην επέκταση των καταστροφών συνέβαλε και η διάβρωση του ασφαλτοτάπητα και τα μισογκρεμισμένα τοιχία αντιστήριξης από τις αρχικές καταστροφές.
            Η Ικαρία, στην αρχική θεομηνία κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτατης Ανάγκης. Το σύνολο των καταστροφών καταγράφηκε και εκτιμήθηκε σε 13 περίπου εκατομμύρια ευρώ.
            Οι υποσχέσεις για την αποκατάσταση των ζημιών ήταν πλούσιες. Αλλά το αποτέλεσμα, παρά την παρέλευση πέντε (5) περίπου μηνών, πενιχρό. Διατέθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών μέχρι τώρα, μόνον 150.000 ευρώ για έξοδα των εκσκαπτικών μηχανημάτων που έκαναν την διάνοιξη των αποκλεισμένων δρόμων, από ογκόλιθους και μπάζα και 40.000 περίπου ευρώ για την ανακατασκευή της γέφυρας στον ποταμό Χάρακα που είχε καταστραφεί.
            Το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών, του επαρχιακού οδικού άξονα της Ικαρίας, μήκους 100 περίπου χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ ανατέθηκε με προγραμματική σύμβαση, της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, στην εταιρία του Δημοσίου «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.», αλλά, μέχρι τώρα, δεν έχουν διατεθεί χρήματα για την κατασκευή του έργου.
            ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ, ως εκπρόσωπος της «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να εξουσιοδοτήσει τον .Περιφερειάρχη για να παρέμβει στο Υπουργείο Υποδομών, για την άμεση υλοποίηση, της υπογεγραμμένης, Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου και της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε.» και να προβεί, σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται, για την κατεπείγουσα έναρξη της κατασκευής του έργου αποκατάσταση των ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ικαρίας.
            Η καθυστέρηση της αποκατάστασης των καταστροφών, από τη θεομηνία δημιουργεί τεράστιους κινδύνους ατυχημάτων, με την καθημερινή διέλευση οχημάτων, με παιδιά σχολείων και βαριά οχήματα από τους επικίνδυνους δρόμους.
            Παράλληλα, το γεγονός της καταστροφής των υποδομών, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν, στην αγροτική, μελισσοκομική και κτηνοτροφική παραγωγή και το περιβάλλον, τελματώνει, ενόψει μάλιστα και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, την οικονομική δραστηριότητα ολόκληρου του νησιού και προκαλεί οργή και αγανάκτηση στους πολίτες της Ικαρίας.

Μυτιλήνη 15-2-2011
Νίκος Κουλουλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου