Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Α.Δ.Ε.Δ.Υ Ν.Τ. ΣΑΜΟΥ: Για τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας


Α.Δ.Ε.Δ.Υ                                                   
Ν.Τ.  ΣΑΜΟΥ                                                                Σάμος  09/06/2011 


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Για τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας με απόφαση του (έγγραφο υπ. αριθμ. Φ. 12/520/611575/Γ1/30-5-2011) κλείνει τη συντριπτική πλειονότητα των ολοήμερων τμημάτων των σχολείων που είναι μικρότερα από 6/θέσια καθώς και όλα τα τμήματα που δεν έχουν 15 μαθητές και άνω.  Στα ολοήμερα σχολεία της χώρας φοιτούσαν πάνω από 140.000 μαθητές, για τη λειτουργία τους δούλευαν περίπου 4.000 δάσκαλοι και  7.000 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.                    
Πρόκειται για μια απόφαση που  αφαιρεί  14 οργανικές θέσεις δασκάλων από τα σχολεία στις περιφερειακές ενότητες  Σάμου & Ικαρίας-Φούρνων και περικόπτει θέσεις ειδικοτήτων.       Παράλληλα η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη διδασκαλία μιας μόνο δεύτερης ξένης Γλώσσας στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για απολύσεις στο Δημόσιο Σχολείο, κατάργησης των όποιων οργανικών θέσεων με το πρόσχημα της παύσης διδασκαλίας του επιστημονικού αντικειμένου.  
Οι αποφάσεις  αυτές  συνιστούν  μια νέα επίθεση στη ζωή της λαϊκής οικογένειας, ανοίγουν  το δρόμο στην άμεση περικοπή θέσεων εργασίας, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Και τα  μέτρα αυτά αποδεικνύουν  τι σημαίνει το «Νέο Σχολείο» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ : «σχολείο ΑΕ», σχολείο διαφοροποιημένο, σχολείο με απλήρωτους, ελαστικά εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα εκπαιδευτικούς. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην πολιτική αυτονομίας της «σχολικής μονάδας» και των γενικότερων αναδιαρθρώσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα: Κενά και τοποθετήσεις ανά συγκεκριμένο σχολείο. Σχολεία αποκεντρωμένα με διαφορετικό αναλυτικό πρόγραμμα και διαφορετικό προσωπικό που θα το υλοποιεί κάθε χρονιά. Περιορισμός των προσλήψεων, αύξηση του ωραρίου εργασίας, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι κομμάτια του ίδιου «παζλ».     
Δηλώνουμε  πως δεν δεχόμαστε σε καμιά περίπτωση και για κανένα λόγο  να συναινέσουμε στην εφαρμογή αυτών των από αποφάσεων, να χαρακτηριστεί κανένα σχολείο γαλλόφωνο ή γερμανόφωνο ή ιταλόφωνο ,
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!
·        Να μην κλείσει κανένα τμήμα! Να μην γίνει καμιά απόλυση! Καμιά κατάργηση οργανικών θέσεων !
·        Να μην καταργηθεί το δικαίωμα των μαθητών να επιλέγουν τη δεύτερη ξένη γλώσσα που θα διδαχτούν στο σχολείο τους !
·        Στα ολοήμερα τμήματα να εξασφαλιστούν
1)  Πλήρης σίτιση όλων των μαθητών στο σχολείο,
2)  Χώροι κατάλληλοι για την ξεκούραση και το παιχνίδι των μαθητών,                  
3)  15 μαθητές/τμήμα κι ένας δάσκαλος να  βοηθά στην προετοιμασία της μελέτης για την
επόμενη μέρα.
·        Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικοί διορισμοί από το Υπουργείο Παιδείας. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (αναπληρωτών, ωρομισθίων) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·        Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και Ενιαίο Δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά.

                  Ν.Τ. Σάμου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου