Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας: Σχετικά με την υποβάθμιση του νοσοκομείου Ικαρίας.

Υλοποιώντας τις αποφάσεις της γενικής μας συνέλευσης, ανοίξαμε στην τοπική κοινωνία το θέμα των επιπτώσεων του μνημονίου στην υγεία με μοίρασμα προκήρυξης στις μαθητικές παρελάσεις σε Αγ. Κήρυκο και Εύδηλο. Θα ακολουθήσουν υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς και τα ΜΜΕ , επικεντρώνοντας στο θέμα των συγχωνεύσεων νοσοκομείων και εν προκειμένω στη συγχώνευση του νοσοκομείου Ικαρίας με το νοσοκομείο της Σάμου, ενώ θα ζητηθεί από τα πολιτικά κόμματα του νησιού μας μέσω επιστολής, η έγγραφη και επίσημη τοποθέτησή τους για τις συγχωνεύσεις. Στόχος, η κλιμάκωση των πρωτοβουλιών του συλλόγου μας που θα κορυφωθούν με ανοιχτή εκδήλωση και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας παρουσία κόσμου στις διοικήσεις των νοσοκομείων Ικαρίας και Σάμου και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί συμπολίτες!

Οι αλλαγές που φέρνει το νέο μνημόνιο στην υγεία είναι καταστροφικές: κλείσιμο-υποβάθμιση 50 νοσοκομείων της χώρας μέσω των συγχωνεύσεων, μεταφορά των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας από το κεντρικό κράτος στις Καλλικράτειες περιφέρειες, ιδιωτικοποίηση της υγείας, μεταφορά του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις ρημαγμένες τσέπες των ασθενών, χαράτσια (5ευρω, απογευματινά ιατρεία ), αμφίβολης ποιότητας φάρμακα, οικονομικός στραγγαλισμός και αφαίμαξη των ταμείων, παραχώρηση των καλύτερων κρεβατιών των νοσοκομείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, εκτίναξη των νοσηλίων, ιδιώτες γιατροί και γιατροί με μπλοκάκι στα δημόσια νοσοκομεία, περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και μισθολογικός εξευτελισμός των εργαζόμενων στην υγεία.
Το νοσοκομείο της Ικαρίας και το ΚΥ Ευδήλου μαζί με τα περιφερικά ιατρεία των νησιών μας δεν μένουν έξω από τις πολιτικές κυβέρνησης-τρόικας. Συγκεκριμένα:
  • Από 1η Γενάρη του2013 το Πανικάριο νοσοκομείο συγχωνεύεται με το ΓΝ Σάμου και καταργείται ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Δημιουργείται ένας κοινός οργανισμός με κοινό κουτσουρεμένο προϋπολογισμό και κοινές υπηρεσίες. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την υποβάθμιση του νοσοκομείου μας, καθώς θα λειτουργεί πλέον ως παράρτημα του νοσοκομείου Σάμου. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι προσωπικό θα μπορεί να μετακινείται από το νοσοκομείο μας για να καλύπτει τα εκεί κενά σε προσωπικό, ενώ ήδη οι ελλείψεις ορισμένων υλικών που παρατηρούνται στη Σάμο, καλύπτονται από το δικό μας νοσοκομείο!
  • Η μεταφορά των νοσοκομείων στην περιφέρεια θα σημάνει την οριστική τους ιδιωτικοποίηση. Τη στιγμή που η περιφέρεια Β. Αιγαίου αδυνατεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδης υποχρεώσεις (πχ μεταφορές μαθητών), είναι μαθηματικά βέβαιο πως δεν θα μπορέσει να συντηρήσει ούτε τα τζάμια των νοσοκομείων. Έτσι θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος σε κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία με την άδεια του νόμου θα μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και την αρρώστια σε εμπόρευμα.
  • Αποκλεισμός των ανέργων, ανασφάλιστων και άπορων από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μιας και τα νέα νοσήλια είναι πανάκριβα. Για παράδειγμα, το κόστος ενός φυσιολογικού τοκετού, από 400 ευρώ εκτινάχθηκε στα 1175, μια απλή κάκωση ώμου με 2ήμερη νοσηλεία από 150 ευρώ πήγε στα 405 κοκ! Δηλαδή, ένας που δεν έχει, δεν πάει στο νοσοκομείο γιατί θα βγει και φεσωμένος!!! Από την άλλη, τα αυξημένα νοσήλια χρεώνουν όλο και περισσότερο τα κουρ(σ)εμένα και υποχρηματοδοτούμενα ταμεία, τα οποία με τόσους ανέργους πλέον, χάνουν και άλλους πόρους και οδηγούνται στην κατάρρευση.
  • Αμφίβολης ποιότητας φάρμακα, καθώς αν θες το ακριβότερο και καλύτερο σκεύασμα, θα πρέπει να πληρώνεις από την τσέπη σου την διαφορά στην τιμή σε σχέση με το φθηνότερο.
  •  Πάγωμα προσλήψεων, αποχωρήσεις συναδέλφων λόγω σύνταξης ή ενδεχομένως λόγω εφεδρείας και απολύσεων, θα μεγαλώσουν τα ήδη υπάρχοντα κενά σε προσωπικό, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των παροχών υγείας στους ασθενείς και την υποβάθμιση του νοσοκομείου, του ΚΥ Ευδήλου και των περιφερικών ιατρείων.
  • Μισθολογικός καταποντισμός και άγριες περικοπές υπερωριών-εφημεριών που θα οδηγήσουν αφενός στην εξαθλίωση των εργαζομένων και αφετέρου σε ακάλυπτες βάρδιες μέσα στο 24ωρο, με άμεση επίπτωση στην ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.
  • Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να μείνουν στα χαρτιά οι εφιαλτικές αυτές πολιτικές. Εκτίμησή μας είναι πως ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, τη στιγμή μάλιστα που από τις συγχωνεύσεις εξαιρέθηκαν νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το νησί μας επιβάλλεται να έχει πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο, αλλιώς θα θρηνήσουμε θύματα. Το Πανικάριο νοσοκομείο χτίσθηκε με εργασία και έξοδα των Ικαρίων και δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Καλούμε όλο τον Ικαριώτικο λαό με τις συλλογικότητες, τους συλλόγους και τους φορείς του να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ!
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΚΟΤΩΝΕΙ-ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣ/ΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ-ΕΠΑΡΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΜΕΣΑ!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ, 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου