Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Εργαζόμενοι Γηροκομείου - Επιτροπή Αλληλεγγύης για το Γηρικομείο: Ανακοίνωση

Μια απίστευτη κοροϊδία συντελείται σε βάρος ηλικιωμένων και εργαζομένων του γηροκομείου Ικαρίας. Από τις 31 Γενάρη που η Ιερά Μητρόπολη (Ι.Μ.) Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων έκλεισε το γηροκομείο, οι απολυμένοι εργαζόμενοι εργάζονται εθελοντικά, περιμένοντας τον Δήμο Ικαρίας να αναλάβει την λειτουργία του. Δήμος και Ι.Μ. δυόμιση μήνες τώρα ανταλλάσουν επιστολές, με την Ι.Μ. να παραχωρεί το γηροκομείο στο δήμο Ικαρίας στις 8-3-2012.
Ο Δήμος Ικαρίας και ενώ έχει παρέλθει κοντά ένας μήνας, τώρα συντάσσει απαντητική επιστολή προς την Ι.Μ.!!!
Ο Δήμος Ικαρίας δεν αναλαμβάνει στοιχειωδώς την ευθύνη για τη λειτουργία του γηροκομείου (παρότι οικονομικά είναι βιώσιμο), αποφεύγοντας ακόμα και να περάσει από τον χώρο του γηροκομείου προς ηθική στήριξη των εργαζομένων, οι οποίοι υπομένουν και επιμένουν να κρατούν ανοιχτό το μοναδικό προνοιακό ίδρυμα του νησιού μας. Σημειώνουμε εδώ την αντίστοιχη και παρόμοια περίπτωση του Δήμου Ηλιούπολης, ο οποίος λειτουργεί το εκεί γηροκομείο, προωθώντας παράλληλα τις τυπικές διαδικασίες παραλαβής. Και λέμε τυπικές, γιατί κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η νομική πλευρά του ζητήματος πρέπει να προηγείται της κοινωνικής, δικαιολογώντας έτσι το κλείσιμο του γηροκομείου.
Τρεις φορές στους δυόμιση αυτούς μήνες, οι εργαζόμενοι ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο (13-2 αρ. πρωτ. 1181, 7-3 αρ. πρωτ. 2024, 21-3 αρ. πρωτ. 3648). Όχι μόνο δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αλλά ούτε και εκτός ημερησίας διάταξης δεν μπήκε το θέμα, την ίδια ώρα που εκτός ημερησίας διάταξης συζητιόταν η κατασκευή μαρίνας και η δεντροφύτευση!!! Και βέβαια, το δημοτικό συμβούλιο, καμία επίσημη απόφαση δεν έχει πάρει για το θέμα, με την ανοχή και των δύο άλλων δημοτικών παρατάξεων. Τονίζουμε εδώ και το πρωτοφανές, ο εισαγγελέας να ανακρίνει τηλεφωνικά για το θέμα ακόμη και εθελοντή γιατρό που στηρίζει το γηροκομείο με την έγγραφη άδεια της πρώην διευθύντριας, λες και διαπράττεται κάποιο έγκλημα.
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες εδώ και έναν χρόνο των εργαζομένων, συλλόγων και της επιτροπής αλληλεγγύης, Δήμος και Ι.Μ. ροκάνισαν τον χρόνο περιμένοντας να εξαντληθούν κυρίως ηθικά οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που το λειτουργούν.
Θεωρούμε πως οι ευθύνες κυρίως της πλειοψηφίας του Δήμου Ικαρίας αλλά και των άλλων δημοτικών παρατάξεων, φορέων και κομμάτων του νησιού που μέχρι τώρα αδιαφόρησαν, είναι τεράστιες. Πιστεύουμε πως καμία νομικίστικη επίκληση δεν θα είναι ικανή να δικαιολογήσει στους ντόπιους και ξενιτεμένους Ικαριώτες το κλείσιμο του γηροκομείου, το οποίο άλλωστε φτιάχτηκε και λειτουργεί μέχρι σήμερα χάρη στην προσφορά τους σε χρήμα και σε είδος. Καμία δικαιολογία δεν είναι ικανή να αιτιολογήσει την αδιαφορία του Δήμου απέναντι σε αυτήν την διαχρονική προσπάθεια των Καριωτών.
Επτά εργαζόμενοι, 2,5 μήνες τώρα, φάνηκαν πολύ πιο δυνατοί και υπεύθυνοι από ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο. Είναι οι μόνοι που μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη για τη λειτουργία του γηροκομείου, αφού το λειτουργούν εδώ και 15 χρόνια εκτελώντας 5 ειδικότητες. Είναι οι μόνοι που παρ’ όλη την απαξίωση και κοροϊδία εκ μέρους του Δήμου και της Ι.Μ. από τον Γενάρη και παρ’ όλες τις ανακρίσεις από την αστυνομία (με εισαγγελική εντολή) και τις όποιες σκόπιμες απειλές δεν φοβήθηκαν, συνεχίζοντας να φροντίζουν τους ηλικιωμένους. Γνωρίζουν περισσότερο από όλους τι σημαίνει για όλους αυτούς τους ηλικιωμένους να βρίσκουν καταφύγιο στο γηροκομείο του νησιού τους μετά από περιπέτειες μιας ζωής. Γνωρίζουν επίσης καλύτερα από όλους τι σημαίνει για τους γέροντες και τις γερόντισσες να νιώθουν πως αποτελούν βάρος αβάσταχτο για τις δημοτικές αρχές.
Κάνουμε λοιπόν έκκληση στο Δήμο Ικαρίας να πάρει υπεύθυνη θέση έστω και την ύστατη τούτη ώρα. Να ορίσει διοικούσα επιτροπή που θα αναλάβει ΤΩΡΑ το γηροκομείο. Περιμένουμε την απάντηση του Δήμου ΑΜΕΣΑ έως την Μ. Τρίτη.
Καλούμε όλους τους συλλόγους, σωματεία, κόμματα και φορείς να πάρουν άμεση και ενεργή θέση, στηρίζοντας αποτελεσματικά την προσπάθεια των 7 εργαζόμενων να κρατήσουν το γηροκομείο της Ικαρίας ανοιχτό.
Αγιος Κήρυκος, 7 Απριλίου 2012

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ για το ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου