Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Η Ν.Ε Ικαρίας – Φούρνων του ΚΚΕ για την αυτοτελή λειτουργία των δομών υγείας στην Ικαρίας


Ικαρία, 26 Απριλίου 2012

Προς Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας

Σε απάντηση της από 28/3/2012 επιστολής προς της κομματικές οργανώσεις που δρουν στα νησιά μας και τους υποψήφιους των νησιών μας στην εκλογική περιφέρεια Σάμου - Ικαρίας – Φούρνων. Σας γνωρίζουμε τα εξής :

Η Ν.Ε Ικαρίας – Φούρνων του ΚΚΕ συνεπής στην θέση υπεράσπισης όσων κινήσεων υποστηρίζουν ένα δημόσιο – δωρεάν σύστημα υγείας πρόνοιας, όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ανεξάρτητα αν στις όποιες μας ενέργειες υπήρχε συμφωνία όλων των φορέων του νησιού μας, ανεξάρτητα αν οι θέσεις που εκφράζουμε αρέσουν η όχι, δηλώνουμε ότι υποστηρίζουμε την αυτοτελή λειτουργία των δομών υγείας στην επαρχεία Ικαρίας με μια συγκεκριμένη όμως πολιτική πρόταση.

Παράλληλα τονίζουμε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις «συγχωνεύσεις» αποτελεί σημαντικό μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της Υγείας, που υπηρετεί την ανάγκη του εκσυγχρονισμού και της προσαρμογής του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου για στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, για εξασφάλιση ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης. Πρόκειται για ένα σχέδιο που υπηρετεί έναν τύπο ανάπτυξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που έχει ενισχυμένα περισσότερο από πριν τα χαρακτηριστικά της εμπορευματοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών και της επιχειρηματικής δράσης, αφήνοντας ένα μεγαλύτερο πεδίο επιχειρηματικής δράσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση υπάρχει σαν εμπειρία στη Ευρώπη εδώ και χρόνια π.χ στη Γαλλία (ρύθμιση Σαρκοζί 2007 για τη Γενική Μεταρρύθμιση των Δημόσιων Πολιτικών RGPP) όπου το αρμόδιο υπουργείο εισηγήθηκε το κλείσιμο μαιευτικών κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων που πραγματοποιούν λιγότερους από 300 τοκετούς ετησίως, θεωρώντας ότι κοστίζουν υπερβολικά ακριβά. Το ίδιο ίσχυσε και για τις χειρουργικές κλινικές, οι οποίες οφείλουν να πραγματοποιούν περισσότερες από 1.500 πράξεις ετησίως.

Η εξοικονόμηση πόρων, ο εξορθολογισμός και το νοικοκύρεμα που επικαλείται η κυβέρνηση εντάσσεται στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τη συναίνεση των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργώντας τους ενοχές ότι δήθεν καταναλώνουν υπηρεσίες υγείας, φάρμακα κ.λπ. παραπάνω απ' αυτά που δικαιούνται και που αντέχει το κράτος.

Επιδιώκει να περάσει το ιδεολόγημα ότι η προστασία της υγείας αποτελεί ατομική ευθύνη και ότι οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να παρέχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους σε ανταποδοτική βάση. Είναι χαρακτηριστικός ο μηχανισμός επιβάρυνσης των εργαζομένων στη φαρμακευτική δαπάνη: Οι μειώσεις των τιμών των φαρμάκων όχι μόνο δε μεταφράζονται σε μείωση των πληρωμών από τους ασφαλισμένους, αλλά σε αύξησή τους, αφού ταυτόχρονα εκατοντάδες ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα τα έβγαλε η κυβέρνηση από τη λίστα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με τη λογική του «εξορθολογισμού» και της «εξοικονόμησης πόρων», η κυβέρνηση προωθεί και τις συγχωνεύσεις στα δημόσια προνοιακά ιδρύματα. Μειώνει, δηλαδή, το δημόσιο τομέα και κατ' επέκταση τη χρηματοδότησή του και, ταυτόχρονα, καθιερώνει την πληρωμή μέσω των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Με δεδομένο ότι τα Ταμεία υποχρηματοδοτούνται από το κράτος, μειώνονται τα έσοδά τους από τις εισφορές λόγω της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και των εισφοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων, τελικά τα νοσήλια θα αναγκάζονται να τα πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς των προνοιακών ιδρυμάτων. Στην ίδια λογική προωθούν και την πληρωμή από ένα μέρος της σύνταξης των νοσηλευόμενων στα ιδρύματα χρόνιων πασχόντων και ψυχικά ασθενών. Συνδεδεμένος με την παραπέρα ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης είναι ο σχεδιασμός για επέκταση της άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών του δημόσιου συστήματος Υγείας, που, εκτός των άλλων, αποτελεί και προσπάθεια δημιουργίας συμμαχιών, προκειμένου να στηριχτεί η προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης. Η ομαδοποίηση της λειτουργίας των νοσοκομείων και των προνοιακών ιδρυμάτων σχετίζεται και με την εφαρμογή του καθεστώτος των περιφερόμενων εργαζομένων από μονάδα σε μονάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό.

Τελικά και η πολιτική των συγχωνεύσεων αναδεικνύει την ανάγκη αντιπαράθεσης των δυο δρόμων ανάπτυξης της χώρας και απ' αυτήν τη σκοπιά κάνουμε κριτική και διεκδικούμε με πλαίσιο συσπείρωσης για ένα Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας. Που αναδεικνύει και επίκαιρα αιτήματα σε σχέση με το σχέδιο συγχωνεύσεων διεκδικώντας να μην γίνει Καμία κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιου νοσοκομείου και μονάδας πρόνοιας, υγειονομικής μονάδας του ΙΚΑ, Κέντρου Υγείας και καμία κατάργηση νοσοκομειακού κρεβατιού. Κριτήριο για μας είναι η πλήρης κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι το κόστος και το κέρδος των υγειονομικών μονάδων.

Η πρόταση μας αυτή δεν παραπέμπει την αντιμετώπιση του προβλήματος στον σοσιαλισμό (όπως πολλοί θα σπεύσουν να πουν) εκτιμούμε ότι είναι άμεσα εφαρμόσιμη, αρκεί να συνειδητοποιήσει ο λαός την δύναμη του και να διεκδικήσει την εφαρμογή μιας διαφορετικής πολίτικης που ικανοποιεί της δικές του ανάγκες.

Στην δυνατότητα υλοποίησης μιας διαφορετικής πολιτικής συνηγορούν όλοι οι οικονομικοί δείκτες που πιστοποιούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομιλών στον χώρο της υγείας, με χρήματα που φεύγουν είτε από τα ασφαλιστικά μας ταμεία είτε από της τσέπες μας απευθείας. Στην δυνατότητα να καθορίσει ο λαϊκός παράγοντας τις εξελίξεις συνηγορεί και η τοπική εμπειρία, με την αντίδραση όσων φορέων μπήκαν σε αυτή την διαδικασία το καλοκαίρι του 2011 (όταν παρουσιάστηκε ο αρχικός σχεδιασμός των συγχωνεύσεων που προέβλεπε πολύ πιο επώδυνες ρυθμίσεις για της δομές υγείας του νησιού) και λέμε «όσων μπήκαν στην διαδικασία» γιατί γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι δεν αντέδρασαν όλοι. Αντίδραση που τελικά ακύρωσε την κατάργηση κλινών από το νοσοκομείο Ικαρίας.

Τέλος τονίζουμε για μια ακόμα φόρα ότι, υποστηρίζουμε την αυτοτελή λειτουργιά των δομών υγείας και στην Ικαρία μέσα όμως από μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση. Γιατί το «Νοσοκομείο των προγόνων μας» δεν είναι μόνο ένα κτήριο, η μόνο ένα ίδρυμα, και η λειτουργία των δομών υγείας με τρόπο που θα διασφαλίζει της σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα υγείας πρόνοιας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Τέλος σας κοινοποιούμε συνοπτικά την πρόταση μας για τα προβλήματα Υγείας στην Ικαρία & τους Φούρνους
 


 ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συστηματικά, προγραμματισμένα, έχουν προωθήσει σοβαρές αντιδραστικές αλλαγές για την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Υγείας, με οδυνηρές συνέπειες σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Η πολιτική που εφαρμόζουν διαδοχικα όλα τα χρόνια οικοδομεί ένα σύστημα που οι δημόσιες μονάδες Υγείας θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε ανταγωνισμό με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που επεκτείνονται και ισχυροποιούνται. Και εκεί όπου τους ιδιώτες δεν θα τους συμφέρει να δραστηριοποιηθούν, οι δημόσιες μονάδες Υγείας θα υποβαθμίζονται και θα υπολειτουργούν.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν άμεσους και έμμεσους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, εισιτήρια στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία. Πληρώνουν για οδοντιατρική φροντίδα και περίθαλψη, για εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, για φάρμακα, για αποκλειστικές νοσοκόμες κλπ. Πληρώνουμε εισιτήρια στα καράβια και στα αεροπλάνα, τα έξοδα του φαγητού και του ύπνου κάθε φορά που χρειάζεται να μετακινηθούμε – και είναι πολλές αυτές οι φορές- προς το κέντρο για να αντιμετωπίσουμε ακόμα και το πιο απλό πρόβλημα Υγείας.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία. Και ενώ τα δημόσια Νοσοκομεία αποψιλώνονται από προσωπικό και μέσα, τα διαγνωστικά κέντρα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, οδηγώντας εκεί τους εργαζόμενους ακόμα και για μια απλή ακτινογραφία!! Ο τζίρος των ιδιωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 135%!

Στο έδαφος που έχει διαμορφώσει η αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της Υγείας θα προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους αγώνες των Ικαριωτών και των Φουρνιωτών. Τους καλεί να ενισχύσουν το δικό τους μέτωπο αντίστασης και σύγκρουσης, να σταθούν απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης- μονοπωλίων, να διεκδικήσουν ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας- Πρόνοιας, με κέντρο του τον άνθρωπο και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Το ΚΚΕ παλεύει για υπηρεσίες Υγείας δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες. Για ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ για όλους, που θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες και θα αξιοποιεί τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και εξειδίκευση, με κριτήριο την ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα, τις συνθήκες ζωής.ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣΓια το Νοσοκομείο να υπάρχουν:

· Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική) με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών.

· Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες (ορθοπεδικοί, ΩΡΛ, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος).

· Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.

· Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

· Σταθμός Αιμοδοσίας.

· Μονάδα αυξημένης φροντίδας.

· Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.

· Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.

· Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.

· Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:

· Ένα Κ.Υ. σε κάθε Δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή: αναβάθμιση του αγροτικού ιατρείου στις Ράχες σε Κ.Υ., βελτίωση του εξοπλισμού, πρόσληψη οδηγών για το ασθενοφόρο. Αναβάθμιση του πολυδύναμου ιατρείου των Φούρνων σε Κ.Υ. Πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός του. Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του.

· Σύνδεση των Κ.Υ. με τους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).

· Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ. που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας.

· Υπηρεσίες πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας.

· Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.

· Ειδικευμένοι γιατροί για τους ασθενείς που κάνουν χρήση των ιαματικών λουτρών.

· Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ., πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες.

· Ιδιαίτερα στα αγροτικά ιατρεία Καρκιναγρίου και Χρυσομηλιάς και λόγω κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο. Να χαρακτηριστεί τα αγροτικό ιατρείο της Χρυσομηλιάς άγονο και δυσπρόσιτο. Να προκηρυχτεί οργανική θέση για το αγροτικό ιατρείο Μαγγανίτη.

Για το ΕΚΑΒ:

· Πλήρη ανάπτυξη δημόσιου- δωρεάν συστήματος επείγουσας βοήθειας που να προσφέρεται από τη στιγμή που εκδηλώνεται το επείγον περιστατικό μέχρι την αποκατάσταση του.

Πρόνοια:

· Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.

· Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, με μόνιμο προσωπικό.

· Γηροκομείο δημόσιο που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους.

· Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους. Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.

Πρόληψη:

· Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας (συστηματικοί εμβολιασμοί, προληπτικοί έλεγχοι κλπ.), που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.

Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους,

όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.

Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.

Απέναντι στους σχεδιασμούς για την αναδιάταξη των δομών του ΕΣΥ δηλώνουμε την κάθετη αντίθεση μας διεκδικώντας την ανάκληση τους.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΛΙΝΙΚΩΝ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΙΑΤΡΕΙΩΝ του ΙΚΑ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΡΕΒΑΤΙΩΝ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ Κ.Υ. ΣΕ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ Ή ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ


Απρίλιος 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου