Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Σύλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας και Φούρνων: Όχι στο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

Επικοινωνία:
Φώτης Μαντζώρος 6977395607
Λεμονιά Ευστρατουδάκη  6944754984


Ικαρία, 2 Οκτωβρίου 2012
Αρ. Πρωτοκ.


Προς:   Μέλη Συλλόγου,
            ΔΟΕ, Δ/νση Π.Ε. Σάμου,
            ΜΜΕ
           
           



Να μη συμπληρώσει ούτε ένας/μία συνάδελφος το ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση !

Το Υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε αιφνιδιαστικά διαδικασία ηλεκτρονικής συμπλήρωσης ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση τη νύχτα (!!!) της Δευτέρας 1/10 και λήγει την Τρίτη 9/10/2012. Μεταξύ άλλων, το ερωτηματολόγιο θέτει ερωτήματα όπως: «η αξιολόγηση πρέπει να συνδέεται με τη μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών ή με την προαγωγή των εκπαιδευτικών», ενώ στους πιθανούς φορείς της αξιολόγησης περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα και «ανεξάρτητη αρχή» (ιδιωτική άραγε;).

Η αντίθεσή μας ως Σύλλογος με την αξιολόγηση ως διαδικασία χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, συρρίκνωσης του μορφωτικού περιεχομένου και κατηγοριοποίησης των σχολείων είναι διαχρονική και έχει καταγραφεί σε αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, τακτικών και έκτακτων.

Πολύ περισσότερο σήμερα, που η επίθεση στον κόσμο της εργασίας και της ζωντανής εκπαίδευσης είναι πρωτοφανής, η αντίσταση στην αξιολόγηση πρέπει να πάρει καθολικά χαρακτηριστικά. Όλοι οι εκπαιδευτικοί, σαν ένα σώμα πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να αναχαιτίσουμε την προώθησή της που θα σημάνει χειραγώγηση, υποταγή, βαθμολογική και μισθολογική καθήλωση, ακόμα και απολύσεις.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ούτε ένας να «συνεργασθεί» - έτσι κι αλλιώς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμπληρώσουμε το ερωτηματολόγιο (άλλωστε η συμπλήρωσή του γίνεται ανώνυμα). Αντιλήψεις του τύπου «να συμπληρώσουμε το ερωτηματολόγιο για να εκφράσουμε με αυτό τον τρόπο την αντίδρασή μας» θα δώσουν στο υπουργείο την ευκαιρία να αξιοποιήσει την όποια συμμετοχή για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα όπως έκανε και σε προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις. Και να είστε σίγουροι ότι τα συμπεράσματα θα είναι σε βάρος μας!

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν αν όχι αγωνιστική στάση, τουλάχιστον συναδελφικό, δημοκρατικό ήθος. Δεν έχουν καμιά υποχρέωση να πιέσουν ή να επιβάλλουν σε κανένα συνάδελφο να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο. Πολύ περισσότερο δεν έχουν κανένα λόγο να υπακούσουν σε τυχόν αυθαίρετες προφορικές εντολές και να συμπληρώσουν λίστες με συναδέλφους που συμπληρώνουν ή δεν συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο. Τυχόν πιέσεις ή αυθαιρεσίες πρέπει να καταγγέλλονται αμέσως στο Δ.Σ. του Συλλόγου. Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε και κανένα λόγο να δώσουμε λογαριασμό σε κανένα διοικητικό μηχανισμό για τη στάση μας.

Ο αιφνιδιασμός δε θα περάσει !

Όχι στην αξιολόγηση – παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία, ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη για όλους-ες


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Πρόεδρος                   Η Γραμματέας



Φώτης Μαντζώρος    Λεμονιά Ευστρατουδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου