Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Τ.Γ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ- ΟΓΕ Ικαρίας - Φούρνων: Συλλαλητήριο για την Υγεία


Τοπικές Γραμματείες Ικαριας - Φούρνων

10 Ιανουαρίου 2014

Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια στην Υγεία

Εργαζόμενε, άνεργε, συνταξιούχε, γυναίκα, νέε –νέα.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες

Η κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) με την αρχή του νέου έτους, ξεκίνησε την προσπάθεια επιβολής νέων χαρατσιών για την υγεία του λαού. Χαράτσια που αφορούσαν την εισαγωγή των ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία (25 ευρώ), μετατρέποντάς τα σε επιχειρήσεις, και την επιβολή επιπλέον ενός (1) ευρώ για κάθε συνταγή στην ήδη πανάκριβη φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών, κάνοντας το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλο και ακριβότερο εμπόρευμα. Να σημειωθεί επίσης ότι με υπουργική απόφαση μπορεί να αναθεωρούνται αυτά τα ποσά. Οι κυβερνητικές αποφάσεις όπως ήταν αναμενόμενο βρήκαν απέναντι τους την οργισμένη λαϊκή αντίδραση. Αντιδράσεις που αφού ανάγκασαν αρχικά τον υπουργό υγείας, «δημοσιογράφους» μεγάλων ΜΜΕ και άλλους παρατρεχάμενους, να εξαπολύσουν μια επικοινωνιακή επίθεση για να μας πείσουν ότι «τα μέτρα είναι αναγκαία για να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας». Οδήγησαν τελικά την κυβέρνηση στην επιβολή «ισοδύναμου μέτρου»- δηλαδή στην επιβολή χαρατσιού στα τσιγάρα και τον καπνό- για να αντικαταστήσει το χαράτσι των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα κρατικά νοσοκομεία.

Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.

Μόνο η εφαρμογή του «μονόευρου» για κάθε συνταγή, θα αφαιρέσει απ' τις τσέπες των ασφαλισμένων 70 εκατομμύρια ευρώ-«υπέρ του ΕΟΠΥΥ», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Να υπενθυμίσουμε ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα εκτινάχτηκε απ' το 9% το 2010 στο 24% το 2013, ενώ για το 2013 οι άμεσες πληρωμές για φάρμακα αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ.

Η επίθεση στη ζωή εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων είναι ανελέητη. 


Το «μονόευρο» για κάθε συνταγή ισχύει από τις 8 του Γενάρη. Οι συνταγές δεν μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερα από τρία φάρμακα. Δηλαδή αν ένας άρρωστος χρειάζεται πέντε φάρμακα θα πληρώσει δύο ευρώ - ένα ανά κάθε συνταγή - ενώ αν χρειαστεί εφτά φάρμακα τότε θα πληρώσει τρία ευρώ. Το ένα ευρώ θα προστίθεται στη συμμετοχή του ασφαλισμένου και θα αφαιρείται, ταυτόχρονα, απ' την αντίστοιχη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.

Για παράδειγμα: Σε ένα φάρμακο αξίας 100 ευρώ η συμμετοχή του ασφαλισμένου ήταν 25% ή 25 ευρώ και του ΕΟΠΥΥ 75% ή 75 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 26 ευρώ (26% συμμετοχή) και ο ΕΟΠΥΥ 74 ευρώ (74% συμμετοχή). Αν όμως το φάρμακο στοιχίζει 10 ευρώ, τότε ο άρρωστος πληρώνει συμμετοχή 2,5 ευρώ (25%) + 1 ευρώ = 3,5 ευρώ, και συνεπώς η συμμετοχή του ανεβαίνει στο 35%.

Με τα μέτρα αυτά η υγεία γίνεται ένα ακόμα πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Η κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της υγείας δεν είναι αποτέλεσμα των μνημονίων, αφού έχει σχεδιαστεί και δρομολογηθεί αρκετά χρόνια από την Ε.Ε και τις ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί θεωρούν τη δημόσια υγεία και την περίθαλψη του λαού κόστος. Στοχεύοντας να την εκχωρήσουν στο μεγάλο κεφάλαιο, στους κλινικάρχες και στις φαρμακοβιομηχανίες, με εργαζόμενους φθηνούς και χωρίς δικαιώματα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των παραρτημάτων του ΙΚΑ στην Ικαρία (Άγιο Κήρυκο & Εύδηλο), και στο Καρλόβασι της Σάμου. Αλλά και το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που εμπορευματοποιεί παραπέρα το δημόσιο τομέα της υγείας, αντικαθιστώντας της μέχρι τώρα δημόσιες μονάδες Υγείας με έναν αχταρμά από δομές που θα λειτουργούν με ευθύνη του κράτους, ιδιωτών και ΜΚΟ.

Οι Τοπικές γραμματείες ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ- ΟΓΕ Ικαριας – Φούρνων γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω καλούν τα σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές, κάθε συλλογικότητα, τους εργαζόμενους, την λαϊκή οικογένεια να διεκδικήσουν για να έχουν σήμερα όλοι, χωρίς περιορισμούς και περικοπές, πλήρη και δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών μέτρων στην Υγεία και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Να απαιτήσουν ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους καθώς και δημόσια, ενιαία, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση

Ø Να καταργηθεί το χαράτσι στα φάρμακα. Να καταργηθεί το πεντάευρο χαράτσι.

Ø Κανείς να μην πληρώσει κανένα χαράτσι.

Ø Να συνεχιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ στην Ικαρία, έτσι ώστε να καλύπτονται ουσιαστικά οι ανάγκες των ασφαλισμένων στην Ικαρία και στους Φούρνους.

Ø Να λειτουργήσει Ιατρείο του ΙΚΑ, για την πλήρη κάλυψη των ιατρικών και φαρμακευτικών αναγκών των ασφαλισμένων, με τις απαραίτητες ειδικότητες. (Συμπεριλαμβανόμενων των απαραίτητων ειδικοτήτων για την εξειδικευμένη κάλυψη των Λουτροθεραπευτηρίων).

Σε αυτή την κατεύθυνση οι γραμματείες ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ- ΟΓΕ καλούν όλους τους κάτοικους των νησιών μας που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές που πετούν στον καιάδα την ανθρώπινη ζωή.
Στα απογευματινά συλλαλητήρια που διοργανώνουν στα νησιά μας την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου. 

Όλα μας τα αιτήματα μπορούν να συνοψιστούν στις φράσεις

1 Επαρκές και μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε όλες τις μονάδες Υγείας των νησιών μας .

2 Να μην μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας των νησιών μας, ούτε για μισή ώρα!

3 Κατάργηση όλων των χαρατσιών στον τομέα της υγείας

Όλη η λογική μας περιγράφεται με τη φράση

4 Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους,

όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.

5 Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.

6 Κανένας άνεργος, ΑΜΕΑ, ανασφάλιστος & χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Τ.Γ ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ- ΟΓΕ Ικαριας – Φούρνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου