Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Λαϊκή Συσπείρωση Β.Αιγαίου: Ανακοίνωση για την κατασκευή του αιολικού πάρκου στην Ικαρία.


Στις 25ης του Οκτώβρη 2011 συζητήθηκε στο Π.Σ μετά από πρόταση μας το θέμα της αδειοδότησης από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην εταιρία «ΙΚΑΡΟΣ - ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε.» του ομίλου Μυτιληναίου για εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 330 μεγαβάτ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εισηγήθηκε το θέμα με εμπεριστατωμένη εισήγηση , αναδεικνύοντας το μέγεθος και τις συνέπειες που πρόκειται να υπάρξουν από την σχεδιαζόμενη «επένδυση» από την εταιρεία ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε. (συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου), που θα μετατρέψουν το νησί σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την οικονομική ζωή του τόπου. Παρότι κατά τη συζήτηση του θέματος αναδείχθηκε το μέγεθος του προβλήματος, το Περιφερειακό Συμβούλιο στην πλειοψηφία του δεν δέχθηκε να τοποθετηθεί για αυτή την καταστροφική επίθεση των επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ικαρία και το φυσικό της περιβάλλον. Για την ακρίβεια καταψήφισαν την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης και δεν πήραν θέση απέναντι στη σχεδιαζόμενη καταστροφή του νησιού. Στην συνεδρίαση "όλως τυχαίως"(όπως μας είπε), παρευρισκόταν και ο δήμαρχος Ικαρίας ο οποίος προσπάθησε να πείσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα «μεγάλα οφέλη του Ικαριώτικου λαού από αυτή την επένδυση», δηλαδή την «αξιοποίηση» του νησιού με κάθε κόστος για να ανταποδοθεί πίσω ένα μέρος από τα λεφτά με τα οποία θα χρυσοπληρώνεται η κιλοβατώρα στη ΔΕΗ προκειμένου να θησαυρίζει ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος.

Την ουσιαστική συναίνεση και στήριξη στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που αξιοποιεί ο επιχειρηματικός όμιλος για να προχωρήσει σε αυτή την «επένδυση», εξέφρασε εκτός της παράταξής του ΠΑΣΟΚ "Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο" και η παράταξη που υποστηρίχθηκε από ΝΔ & ΛΑΟΣ "Αγώνας για τα νησιά μας", ενώ εντύπωση προκάλεσε η άρνηση του εκπρόσωπου της παράταξης του ΣΥΝ -ΣΥΡΙΖΑ “Πολίτες κόντρα στον καιρό” να τοποθετηθεί απέναντι στην επίθεση των επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ικαρία και το περιβάλλον της. Θεωρούμε απαράδεκτη την στάση των περιφερειακών συμβούλων των υπολοίπων παρατάξεων που καταψήφισαν την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», και για τα μάτια του κόσμου αφήσαν την λύση του θέματος «να την αποφασίσει ο Ικαριώτικος λαός», εξαίρεση αποτέλεσε ο εκπρόσωπος του «Οικολογικού Ανέμου».

Οι Ικαριώτες ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου καταγγέλλει της παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για την στάση τους και για την απόφαση που πήραν σχετικά με το αιολικό πάρκο στην Ικαρία. Το πρόβλημα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με την αλόγιστη εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών , καθώς και το θέμα της εκχώρησης δημοσιών εκτάσεων σε ιδιώτες δεν αφορά μόνο τον Ικαριώτικο λαό αλλά όλους τους κατοίκους των νησιών μας.

Καλούμε τον λαό της Ικαρίας να μην επιτρέψει να υλοποιηθεί αυτή καταστροφική «επένδυση». Είμαστε στο πλευρό του με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αγώνας του θα είναι και δικός μας αγώνας ενταγμένος στον αγώνα για την επιβίωση και ανάπτυξη των νησιών μας , για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο και την επιβολή μιας άλλης πολιτικής στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου