Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Συντονιστικό Φορέων για την Υγεία στην Ικαρία και στους Φούρνους:ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Εργατικό Κέντρο Σάμου – Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Σάμου - Συνδικάτο Οικοδόμων - Σωματείο Επισιτισμού - (ΕΤΕ/ΔΕΗ) Παράρτημα Σάμου /Ικαρίας - Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας - Σύλλογοι οικισμών Ικαρίας – Παροικιακές οργανώσεις Αττικής


Το Συντονιστικό Φορέων για την Υγεία στην Ικαρία και στους Φούρνους συνεδρίασε σε συνέχεια των δράσεων του προηγουμένου διαστήματος. Έχουν προηγηθεί κινητοποιήσεις στις Ράχες (Μάιος – Ιούνιος 2011), καταλήψεις στα ιατρεία Ραχών και Καρκιναγρίου, μπλοκάρισμα των εισπρακτικών μηχανισμών στο Κ.Υ. Ευδήλου και στο Νοσοκομείο, παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Νοσοκομείου, λαϊκές – ενημερωτικές συνελεύσεις στα χωριά και τους οικισμούς των νησιών, συναντήσεις με τους συλλόγους της παροικίας, συλλαλητήρια στης έδρες των δημοτικών ενοτήτων με πιο πρόσφατο αυτό του Ευδήλου.

Συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις και τα αντιδραστικά μέτρα που προωθούνται στην Υγεία, όπως η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, μέσω του οποίου μπαίνουν χαράτσια εκεί που δεν ίσχυαν μέχρι σήμερα, περικόπτονται τα ποσά που χορηγούνταν για επίδομα τοκετού, φυσικοθεραπείες, αποκλειστική νοσοκόμα, κλπ., αλλά και για τις ανάγκες ευπαθών ομάδων του πληθυσμού όπως νεφροπαθείς, διαβητικοί, άτομα με μεσογειακή αναιμία. Της εξαίρεσης χιλιάδων φαρμάκων από τη συνταγογράφηση, την ακόμα παραπέρα μείωση των δαπανών για την Υγεία στον προυπολογισμό του 2012, την ανακοίνωση Λοβέρδου ότι δεν θα γίνει καμία πρόσληψη στα δημόσια Νοσοκομεία!

Συζητήθηκε η κατάσταση στις μονάδες Υγειάς στα νησιά μας, η έλλειψη γιατρών, προσωπικού και μέσων, το τραγικό περιστατικό στο Μαγγανίτη όπου ο συμπατριώτης μας δεν είχε ούτε τις πρώτες βοήθειες αφού η αγροτική γιατρό εφημέρευε στις Ράχες, ενώ το ασθενοφόρο ήρθε μετά από μια ώρα!!



Στη συζήτηση ανοίξαμε και δυο άλλα ζητήματα που μπορεί να μην άπτονται άμεσα των ζητημάτων Υγείας όμως επηρεάζουν σημαντικά και για τα οποία επίσης θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες: αυτό των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών καθώς φαίνεται ότι θα γυρίσουμε χρόνια πίσω στο ένα καράβι και στο ένα λιμάνι τρεις φορές την εβδομάδα. Και αυτό της εγκατάστασης του γιγαντιαίου αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή της Ικαρίας, πράγμα που αν επιτρέψουμε να συμβεί πέρα από τις σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην οικονομία, στην ποιότητα ζωής, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Καθώς δεν υπάρχει περιθώριο για αναμονή και εφησυχασμό καταλήξαμε στις παρακάτω δράσεις για το επόμενο διάστημα:

1. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους συλλόγους της επαρχίας για συμμετοχή στο Συντονιστικό.

2. Εκδίδουμε ενημερωτικό φυλλάδιο επικαιροποιημένο με όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην επαρχία μας και γενικά στον χώρο της υγείας.

3. Συντονισμός με τις παροικιακές οργανώσεις της Αττικής (Σύσκεψη εντός Νοεμβρίου) .

4. Συνέντευξη Τύπου (Ικαρία, Αθήνα).

5. Κινητοποίηση στην Αθήνα με παράσταση στη Βουλή και στο Υπουργείο Υγείας.



Καλούμε τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους νέους, τους άνεργους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες, κάθε λαϊκή οικογένεια, όλους τους Ικαριώτες και τους Φουρνιώτες να στηρίξουν έτσι όπως μέχρι τώρα έχουν πράξει και να φτάσουν παντού, τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του Συντονιστικού Φορέων για την Υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου