Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Πολιτιστικός Σύλλογος «Ιωαννης Μελάς»:«1912-2012 100 Χρόνια από την Ικαριακή Επανάσταση και την Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας»




Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ιωαννης Μελάς»
σας ενημερώνει για την έναρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων
 στο Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου του Δήμου Ικαρίας


Θέμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων 
«1912-2012 100 Χρόνια από την Ικαριακή Επανάσταση
 και την Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας»

Με αφορμή φέτος τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από την Ικαριακή Επανάσταση, και αποσκοπώντας στην ενδυνάμωση της ιστορικής μνήμης, καθώς και στην ανάδειξη της ιστορικής μας ταυτότητας, οργανώνονται στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Κηρυκου (αποτέλεσμα της πολυετούς και  άοκνης προσπάθειας του κ. Θεμιστοκλή Κατσαρού), την τρέχουσα σχολική χρονιά, αλλά και ως τον Δεκέμβριο της επόμενης, εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την Ικαριακή Επανάσταση και την Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας του 1912.
Με τη βοήθεια εντύπων, εικαστικών προσεγγίσεων, χειροτεχνικών κατασκευών, θεατρικού παιχνιδιού, κειμένων και ιστορικών πηγών, δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές,
1) να ταξιδέψουν στο παρελθόν,
2) να  ανακαλύψουν τα εκθέματα του Μουσείου που αφορούν την Ικαριακή  Επανάσταση  και την Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας,  και
3) να γνωρίσουν τις αιτίες που τις γέννησαν, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, και τις ιδέες που τις εμφύσησαν.


Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν, όπως και την προηγουμένη χρονιά, και έτσι σχεδιασμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών, ανάλογα με την σχολική τάξη στην οποία φοιτούν. Απευθύνονται σε μαθητές της πρώτης, αλλά και της δεύτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).
 Έχουν διάρκεια 70 – 90 λεπτά (ανάλογα με τη τάξη), και πραγματοποιούνται στον χώρο του Μουσείου, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως στα ακόλουθα  τηλέφωνα 22750-23666, 22750-22993.
Οι μεγαλύτερες τάξεις (Γ Γυμνασίου, Α Β Γ Λυκείου), θα έχουν την δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να παρακολουθήσουν  την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ικαρία, η επανάσταση της 17ης Ιουλίου και η επίδραση της στις τύχες του Αιγαίου», που έχει σκηνοθετήσει ο Λ. Βαρδαρος.
Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2012, στα πλαίσια του πολυήμερου εορτασμού για την επέτειο των εκατό χρόνων από την Ικαριακή Επανάσταση, θα πραγματοποιηθεί στον αυλειο χώρο του Λαογραφικού  Μουσείου, παρουσίαση-απολογισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με τους μαθητές που τα παρακολούθησαν, και με θέμα την εξοικείωση των παιδιών με το ιστορικό παρελθόν του τόπου τους.
Υπενθυμίζεται ότι η φετινή χρονιά είναι η δεύτερη κατά την οποία υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα στο χώρο του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αγίου Κηρυκου.  Την προηγουμένη σχολική χρονιά (2010-2011), συνολικά 164 μαθητές παρακολούθησαν τα αντίστοιχα περυσινά προγράμματα, που είχαν ως θέμα τους, α) την ύφανση και τον αργαλειό, β) την κεραμική,  γ) τα παλιά εργαλεία «που έχουν βγει στην σύνταξη».
Τον σχεδιασμό, την εκπόνηση και την επιστημονική εποπτεία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιμελείται η Άννα Καλαλη, ενώ το εποπτικό υλικό εκτυπώθηκε με την ευγενική χορηγία του Πολιτιστικού Συλλόγου  «Ιωαννης Μελάς».

Ακολουθεί το  πλάνο για την κάθε σχολική τάξη.

Δημοτικό, τάξεις α, β, γ.
Διάρκεια προγράμματος: 70΄
Περιγραφή: Στα παιδιά διανέμεται έντυπο και καλούνται να  γίνουν μικροί ερευνητές! Χωρίζονται σε ομάδες, και ανακαλύπτοντας τα μουσειακά εκθέματα που αφορούν τα γεγονότα του 1912, ανακαλύπτουν το παρελθόν του τόπου τους. Βλέπουν, κρίνουν, συζητούν, γράφουν, και ζωγραφίζουν τις εντυπώσεις τους.


Δημοτικό, τάξεις δ, ε, στ.
Διάρκεια προγράμματος: 80΄
Περιγραφή: Οι μαθητές θα κληθούν να ενταχθούν νοερά στο ιστορικό περιβάλλον του 1912 αναπαριστώντας το με θεατρικό παιχνίδι, και να ερευνήσουν μέσα από τα μουσειακά εκθέματα, αλλά και με την βοήθεια ενός φυλλαδίου,  τα γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση του νησιού μας από τους Τούρκους, και στην ένωση του με την Ελλάδα.    

Γυμνάσιο, τάξεις Α, Β, Γ.
Διάρκεια προγράμματος: 90΄
Περιγραφή: Οι μαθητές, θα ρωτηθούν τι ακριβώς ξέρουν για την Ικαριακή Επανάσταση και την Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας. Κατόπιν, περιδιαβαίνοντας το μουσείο, θα ανακαλύψουν την προθήκη που αφορά την περίοδο 1912-1913. Θα μελετήσουν τα εκθέματα,  και θα γνωρίσουν τα ιστορικά γεγονότα, διαβάζοντας κείμενα, παίζοντας και λύνοντας ασκήσεις.  Τέλος,  θα ενθαρρυνθούν να στήσουν το δικό τους θεατρικό δρώμενο!     

Λύκειο, τάξεις Α, Β, Γ.
Διάρκεια προγράμματος: 90΄
Περιγραφή:  Τα παιδιά, συνδέουν τις προσωπικές τους γνώσεις με την επεξεργασία των μουσειακών εκθεμάτων, και μέσω αυτής της αλληλεπίδρασης, αναπαριστούν τα ιστορικά γεγονότα του 1912, και κατανοούν την σπουδαιότητα τους. Επίσης συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, και τον τρόπο με τον οποίο ένα Μουσείο συντελεί στην προστασία και την  ανάδειξη της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου