Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Κ.Κ.Ε Δελτίο Τύπου: Εκδήλωση για τον Επαναστατικό Τύπο




ΣΑΜΟΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΥΠΟ. Αναντικατάστατος ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης του ΚΚΕ, απέναντι στο βομβαρδισμό της αστικής προπαγάνδας.

Με πολλά παραδείγματα από την καθημερινή επικαιρότητα. τον τρόπο και τα κριτήρια με τα οποία προβάλλει και σχολιάζει τα γεγονότα η εφημερίδα του ΚΚΕ, ο Θανάσης Λεκάτης μέλος της Συντακτικής επιτροπής ανέδειξε την ανάγκη αγοράς και μελέτης του Ριζοσπάστη και τη σημασία της ενημέρωσης μέσα από τις σελίδες του, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Τετάρτη 23 Οκτώβρη η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ στη κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου με θέμα, «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ. Ο επαναστατικός Τύπος στο πλευρό της εργατικής τάξης και του λαού, πηγή ενημέρωσης, μόρφωσης και οργάνωσης».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη ξεχωριστή σημασία που έχει το καθένα από τα μέσα ενημέρωσης του ΚΚΕ (Ριζοσπάστης, ΚΟΜΕΠ, portal 902.gr ) και της ΚΝΕ (Οδηγητής) καθώς και η μελέτη του Μαρξιστικού βιβλίου.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο Ριζοσπάστη ο Θ. Λεκάτης τόνισε ότι δεν είναι μια ακόμη εφημερίδα που συμπληρώνει τη δήθεν πλουραλιστική ενημέρωση που παρέχεται από τις αστικές εφημερίδες. Είναι η φωνή των συμφερόντων της εργατικής τάξης απέναντι στο μέτωπο εκατοντάδων μέσων ενημέρωσης που αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία και προπαγάνδα. Είναι η συνείδηση που προσπαθεί – μέσα σε αντίξοες συνθήκες- να δείξει το δρόμο της απελευθέρωσης των εργαζομένων, το δρόμο για την οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. με την λαϊκή συμμαχία για τη δική τους εξουσία. Είναι η φωνή του Κόμματος της εργατικής τάξης , είναι το ίδιο το ΚΚΕ με το σύνολο της πολιτικής του πρότασης, εκλαϊκευμένη σε καθημερινή βάση στο έδαφος της τρέχουσας επικαιρότητας.

Δεν είναι δυνατόν – υπογράμμισε- ο καθένας από εμάς (μέλος ή φίλος του ΚΚΕ) να είναι αποτελεσματικός και πειστικός στους συναδέλφους του, στους γείτονές του , σ’ αυτούς που συναναστρέφεται και οι οποίοι δέχονται καθημερινά τον «βομβαρδισμό»του αστικού Τύπου έντυπου και ηλεκτρονικού, χωρίς να διαβάζει Ριζοσπάστη.

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ ο Κώστας Τζίχας ο οποίος κάλεσε τους παραβρισκόμενους να προσπαθήσουν να φανταστούν το τοπίο της ενημέρωσης χωρίς το Ριζοσπάστη, το πόρταλ του 902, τη ΚΟΜΕΠ, τον Οδηγητή της ΚΝΕ και συνέχισε: «΄Ενας βομβαρδισμός καθημερινός από τα αστικά μέσα ενημέρωσης με ότι αντιδραστικό θεώρημα έχει εφεύρει η προπαγάνδα της άρχουσας τάξης ,χωρίς αντίλογο, για να κάνουν ανενόχλητοι τη δουλιά τους οι κεφαλαιοκράτες.

Χείμαρρος πληροφοριών και ανθυποειδήσεων που στο διάβα του παρασέρνει ακόμη και τα πιο ακλόνητα κριτήρια, ανατρέπει ακόμη και την απλή λογική, για να βάλει στη θέση τους τη σύγχυση, τον παραλογισμό, την πλήρη αντιστροφή της αλήθειας και της πραγματικότητας.

Ένας βάλτος των πιο άρρωστων ατομικών απωθημένων που παρουσιάζονται συχνά- πυκνά ως το απαύγασμα των φιλοσοφικών αναζητήσεων, που μέσα του βουλιάζουν και χάνονται ο πολιτισμός, η ηθική και οι αξίες της εργατικής τάξης, του απλού λαού που ψευτοζεί για να δημιουργεί τον αμύθητο πλούτο που καταχρώνται οι κηφήνες τραπεζο βιομήχανοι, εφοπλιστές και μεγαλέμποροι.

\Μέσα σ’αυτό το τοπίο ιδεολογικής δικτατορίας-τρομοκρατίας που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τοπίο πυρηνικής καταστροφής, ο επαναστατικός Τύπος προσπαθεί να φέρει στο φώς αυτά που τρώει το σκοτάδι, δηλαδή τα δίκια του λαού, τα δίκια των εργαζομένων.

Να αποκαλύψει μέσα από κάθε γεγονός τη στυγνή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, να αποκαλύψει τη βαρβαρότητα που αναδύει κάθε πόρος του καπιταλιστικού συστήματος.

Επιπλέον, προσπαθεί να ανεβάσει το ηθικό του λαού και της νεολαίας, να τους βγάλει από τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και να αλλάξουν ριζικά, επαναστατικά τη ζωή τους.»

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα σημαντικό ιστορικό οπτικοακουστικό ντοκουμέντο (DVD) προϊόν συλλογικής δουλειάς μελών και φίλων του Κόμματος στη Σάμο. Το DVD αναφέρεται επιγραμματικά στην ιστορία του Ριζοσπάστη, ειδικότερα στις ανταποκρίσεις του από τη Σάμο και την Ικαρία την περίοδο του μεσοπολέμου (1925-1936) περιέχει επίσης μια σύντομη αναφορά στον τοπικό επαναστατικό Τύπο τη περίοδο της φασιστικής κατοχής, της Εθνικής Αντίστασης και του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού και κλείνει τονίζοντας την αναγκαιότητα της μελέτης και διάδοσης του Ριζοσπάστη στις μέρες μας. 


Την οπτική προβολή με χρονολογική σειρά των σελίδων της εφημερίδας με τα γεγονότα από τα νησιά μας, συνοδεύει σύντομο και περιεκτικό κείμενο με τη μορφή σχολιασμού-αφήγησης που κάνει την παρακολούθηση ενδιαφέρουσα και ευχάριστη. Είναι πραγματικά ένα ντοκουμέντο της τοπικής ιστορίας του εργατικού και επαναστατικού κινήματος στη Σάμο και την Ικαρία. Το DVD έχει αναπαραχθεί σε αντίτυπα και διατίθεται ήδη από τις Κομματικές οργανώσεις στη Σάμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου