Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΜΕ Σάμου: Όχι στα νέα χαράτσια για την υγεία

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΑΜΟΥ

Σάμος, 6 Γενάρη 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Η Κυβέρνηση από 1η του έτους έβαλε σε εφαρμογή το μέτρο που ψηφίσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για εισιτήριο 25 € στην εισαγωγή στα Δημόσια Νοσοκομεία και 1 € σε κάθε συνταγή.

Αυτό το μέτρο έρχεται να προστεθεί στα τόσα άλλα που έχουν πάρει, τόσο αυτή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σε βάρος της υγείας και της περίθαλψης του λαού. Είναι συνέχεια στις συγχωνεύσεις – κλείσιμο δημόσιων μονάδων υγείας και νοσοκομείων, στις διαθεσιμότητες – απολύσεις υγειονομικών και εκχώρηση δημόσιων δομών και υπηρεσιών στους ιδιώτες, στην καθιέρωση απογευματινών ιατρείων επί πληρωμή, τη στιγμή που οι ανάγκες του λαού έχουν αυξηθεί κατά 40% για δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και όλα αυτά ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία έχει κάνει άλματα. Η λογική της καπιταλιστικής ανάπτυξης που βλέπει την υγεία-εμπόρευμα και τον ασθενή-πελάτη λέει: Όποιος έχει θεραπεύεται ενώ όποιος δεν έχει πεθαίνει αβοήθητος!

Ο υπουργός υγείας, δημοσιογράφοι μεγάλων ΜΜΕ και άλλοι παρατρεχάμενοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μέτρο είναι αναγκαίο για να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, επιδίδονται στις γνωστές κοκορομαχίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα νέα μέτρα, εισιτήριο και συνταγογράφηση ή για το ποιοι θα εξαιρεθούν, ενώ στην πραγματικότητα δεν εξαιρείται κανείς. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου του στην υγεία λέει πως το μέτρο θα φέρει εξοικονόμηση χρημάτων από περικοπές σε διαγνωστικές εξετάσεις και άλλα. Τα «ισοδύναμα μέτρα» που τώρα συζητούν, σημαίνει ότι ένα αντιλαϊκό μέτρο αντικαθίσταται από ένα άλλο, εξίσου αντιλαϊκό. Στην ουσία πάλι ο λαός πληρώνει το μάρμαρο!

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, γνωρίζουν πολύ καλά τι πληρώνουν για περίθαλψη και υγεία μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων και τη φορολογία. Δεν είναι μόνο τα 25€ αλλά είναι και το κόστος για εξετάσεις που δεν πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ιατρικών ειδικοτήτων, ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, μετακίνησης σε άλλες πόλεις ή αυξημένης συμμετοχής στο φάρμακο κλπ.

Η κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της υγείας δεν είναι αποτέλεσμα των μνημονίων. Έχει σχεδιαστεί και δρομολογηθεί αρκετά χρόνια από την Ε.Ε. και τις ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί θεωρούν τη δημόσια υγεία και την περίθαλψη του λαού κόστος. Θέλουν να την εκχωρήσουν στο μεγάλο κεφάλαιο, στους μεγαλοκλινικάρχες και στις φαρμακοβιομηχανίες, με εργαζόμενους φθηνούς και χωρίς δικαιώματα.

Η Γραμματεία Σάμου του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και όλους όσους πλήττονται από αυτή την πολιτική να συσπειρωθούν και να συστρατευθούν στα ταξικά συνδικάτα, τις λαϊκές επιτροπές και το ΠΑΜΕ. Να αντιπαλέψουν αυτές τις πολιτικές που πετούν στον καιάδα την ανθρώπινη ζωή και να απαιτήσουν ένα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Όσο παραμένει η χώρα μας στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ. τέτοια μέτρα θα παίρνονται.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Ø Κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Κανείς να μην πληρώσει το νέο χαράτσι των 25€. Δωρεάν κάλυψη όλου του λαού ανεξάρτητα απ το αν είναι ή όχι ασφαλισμένος.

Ø Άμεση στελέχωση όλων των μονάδων υγείας (νοσοκομείο, κέντρο υγείας, περιφερειακά, αγροτικά και ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, ΕΚΑΒ κλπ), με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Καμιά διαθεσιμότητα – απόλυση των εργαζομένων.

Ø Άμεση προμήθεια υγειονομικού, φαρμακευτικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Ø Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο τομέα της υγείας

Ø Άμεση χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων και μονάδων υγείας από το κράτος.

Ø Αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων και των κλινικαρχών και των φαρμακοβιομηχάνων στο 45%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου